14 secole de istorie, șterse în două minute de cutremur. Cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit

Cutremurul din 6 februarie a șters în două minute paisprezece secole de istorie în Antakya, cunoscută ca leagăn al civilizațiilor în antichitate. Moscheea Habib-i Neccar, considerată a fi cea mai veche din Turcia, este complet distrusă. Cupola s-a prăbușit cu totul, iar sala de rugăciune este acum un morman de moloz.

Habib-i Neccar a fost ridicată în 638 și este considerată “prima moschee construită în graniţele Turciei de astăzi”, se arată pe pagina ministerului culturii din Turcia.

Din monumentul istoric au rezistat doar pereţii exteriori. Picturile galbene, roşii şi albastre şi caligrafia sunt acum în bătaia ploii și a zăpezii.

“O parte din barba profetului Mahomed era păstrată într-o cutie”, expusă în moschee, “dar nu mai este acolo”, a spus Havva Pamukcu, o femeie de 50 de ani care spune că are “inima zdrobită”.

La câteva sute de metri mai departe, biserica greco-ortodoxă ridicată în secolul al XIV-lea şi reconstruită în 1870 după un cutremur a fost și ea distrusă. Crucea albă de pe acoperişul ascuţit al clădirii iese acum dintr-un maldăr de pietre şi scânduri. “Toate zidurile s-au prăbuşit. Suntem disperaţi”, a spus Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului care administrează biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *