4 aprilie 1944: Cea mai neagră zi din istoria Bucureștiului

În ziua de marți, 4 aprilile 1944, la ora 13.45, un nor sumbru de avioane americane a invadat cerul Bucureștiului. Era senin și cald, o zi cu vizibilitate perfectă pentru bombardiere. Când alarma a răsunat, bucureștenii au crezut că este un alt exercițiu de rutină și au continuat să își vadă de viața lor, în acea frumoasă zi de primăvară, la prânz. Nu se așteptau ca americanii să ne atace, erau convinși că lumea cunoaște faptul că politicienii români din opoziție poartă negocieri pentru trecerea țării de partea Aliaților. A fost un dezastru fără precedent în istoria orașului.

Aproape 3000 de morți și 2500 de răniți, sute de clădiri de patrimoniu distruse, infrastructura civilă pulverizată. În ziua de 4 aprilie 1944, la prânz, 220 de bombardiere B-17 The Boeing Flying Fortress, și 93 de bombardiere grele, Consolidated B-24 Liberator, au intrat în spațiul aerian al României venind dinspre sudul Italiei. Bombardierele strategice erau încărcate cu bombe convenționale și incendiare și își făcuseră numărul cu mult succes în atacurile asupra Germaniei naziste.

Aliații aveau drept obiectiv distrugerea rafinăriilor de la Ploiești și a liniilor ferate din Gara de Nord care duceau spre frontul din Moldova, aflat la 300 de kilometri de București pe linia Iași-Chișinău. Și atunci, de au bombardat obiective civile? În Gara de Nord, în trenuri, se aflau câteva sute de refugiați din Basarabia și Moldova care urmau să fie repartizați în adăposturi din București. Derutați, flămânzi, nu au avut nicio șansă când peste Gara de Nord au căzut zeci de bombe. “Înspre Chitila și Bucureștii noi, trenurile fuseseră parcă răsucite în aer”, își amintea mai târziu supraviețuitorul Radu Mihai Dimăncescu.

Gara de Nord a fost bombardată de șase ori, Triajul de patru ori, Gara Chitila de opt ori, iar Gara Băneasa de patru ori. În Triaj, 1000 de vagoane au fost incendiate, iar Grădina Botanică, aflată în apropiere, a fost aproape total distrusă. Despre un erou al Grădinii Botanice am scris aici. Ceea ce astăzi vedem la televizor în războiul din Ucraina a fost trăit aievea de bunicii și de străbunicii noștri.

Bucureștiul a fost singura capitală europeană care a fost bombardată, rând pe rând, de avioanele sovietice, americane, britanice și germane.

Primele bombardamente au avut loc imediat după intrarea României în război, pe 22 iunie 1941. În zilele care au urmat, aviația sovietică a executat câteva raiduri asupra Bucureștiului, însă fără a provoca mari stricăciuni. La trei ani distanță, Bucureștiul a devenit obiectiv strategic pentru aviația americană și cea britanică, care aveau să declanșeze o serie de atacuri aeriene fără precedent, cu un număr mare de victime și sinistrați. Iar după 23 august 1944, Bucureștiul s-a confruntat cu bombardamentele Luftwaffe, aviația militară hitleristă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *