400 de fermieri au preluat fabrica de zahăr de la Luduș, ce funcționează de 60 de ani

Un grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de un fermier sibian, au preluat fabrica de zahăr de la Luduș.

Joi, fermierii au participat la negocieri cu conducerea franceză a fabricii de zahăr, reușind să o salveze de la închidere și demolare.

Cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, Teodor Aflat, a declarat că Fabrica din Luduş îşi va relua activitatea şi că fermierii vor putea să reia culturile de sfeclă de zahăr în această toamnă şi în primăvara anului viitor.

Pentru că a semnat un contract de confidenţialitate, Teodor Aflat nu a putut da prea multe detalii despre înțelegerea cu francezii.

Se știe doar că oferta fermierilor a fost cumpărarea a peste 98% din acțiuni.

În şedinţa de Guvern din 4 mai, Ministerul Agriculturii fusese mandatat să înceapă negocierile pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş.

După ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător, au apărut informaţii referitoare la reluarea negocierilor între patronatul francez şi grupul de cultivatori de sfeclă.

Fabrica de la Luduş funcţionează de peste 60 de ani.

Până anul trecut, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat un sfert din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *