5 țări UE cer prelungirea interdicțiilor pentru cerealele ucrainene. Kievul reacționează violent: Este inacceptabil
Cinci țări membre UE au pregătit un apel către Comisia Europeană prin care îi cer prelungirea până la sfârșitul anului 2023 a interdicției asupra importurilor de cereale ucrainene, interdicție impusă până la 15 septembrie, a comunicat la o conferință de presă ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus.
Potrivit afirmațiilor acestuia, aceasta este “poziția fermă” a Poloniei, Slovaciei, Bulgariei, Ungariei și României. Aceste cinci țări, după cum a precizat ministrul polonez, doresc ca lista “interzisă” să fie “elastică”, ceea ce înseamnă că aceste state au dreptul să adauge pe listă și alte produse.
La rândul său, ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a scris pe rețeaua de socializare că Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au convenit să ceară Comisiei Europene să prelungească interdicția privind furnizarea de cereale și culturi oleaginoase din Ucraina pentru a proteja interesele fermierilor locali. Anterior, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a propus limitarea comerțului agricol al UE cu Ucraina până la sfârșitul anului.
Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a atras atenția asupra declarației ministrului polonez al agriculturii conform căreia Polonia, precum și Slovacia, Bulgaria, România și Ungaria, susțin prelungirea interdicției de import pentru cerealele ucrainene până la sfârșitul anului 2023 – scrie, sâmbătă, agenția Ukrinform.
“Considerăm categoric inacceptabilă continuarea restricțiilor comerciale la importul de produse agricole din Ucraina după expirarea interdicției Comisiei Europene, pe 15 septembrie” – se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.
În plus, instituția menționează că intențiile de a adăuga alte categorii de produse ucrainene pe lista mărfurilor interzise la import, de asemenea, sunt de neînțeles.
După cum a menționat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, astfel de restricții unilaterale nu corespund spiritului și literei Acordului de Asociere dintre Kiev și UE și nici principiilor și normelor Pieței Unice a UE. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a făcut apel la conducerea Uniunii Europene și a țărilor membre, dintre care unele au primit finanțare în acest sens de la bugetul european, să găsească o soluție echilibrată bazată pe legislația UE și pe Acordul de Asociere.
“Numai în spiritul solidarității este posibilă contracararea provocărilor cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și consolidarea Pieței Unice a UE” – a subliniat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.