6 august – ziua în care Pământul a cunoscut apocalipsa nucleară. Hiroshima se roagă pentru pace la a 77-a comemorare a primului bombardament atomic din istorie

Au trecut 77 de ani de când prima bombă atomică a căzut peste Hiroshima. La 8:15 a.m. pe 6 august 1945, avionul de război american B-29 Enola Gay a lansat bomba poreclită “Little Boy” şi a distrus oraşul cu o populaţie estimată la 350.000 de locuitori. 80.000 de oameni au murit în primele minute de la expozie, alte zeci de mii în următoarele zile din cauza rănilor şi a bolilor cauzate de radiaţii, ridicând totalul victimelor la peste 140.000.

Clopotul Păcii a răsunat în tot oraşul. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a păstrat un moment de reculegere la ora în care bomba a explodat.

“Vom continua spre idealul dezarmării nucleare chiar şi în actualul mediu de securitate”, a declarat Kishida la ceremonia de comemorare.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a alăturat miilor de oameni strânşi în Parcul Păcii din centrul oraşului pentru a marca comemorarea victimelor. Este a doua oară când un secretar general al ONU participă la ceremonia anuală dedicată victimelor bombardamentului atomic.

“Armele nucleare sunt o prostie. Ele nu garantează nicio siguranţă, doar moarte şi distrugere. Trei sferturi de secol mai târziu, trebuie să ne întrebăm ce am învăţat din evenimentul tragic care a şters de pe faţa pământului acest oraş în 1945”, a declarat Guterres.

Secretarul ONU se teme că actuala criză declanşată de invazia rusă din Ucraina ar putea repeta istoria, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat problema unui eventual atac nuclear.

Însă, pericolul iminent îl constituie folosirea centralelor nucleare ucrainene pe post de teatru de operaţiuni. În aceste condiţii, orice greşeală poate duce la tragedie.

Ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a depus joi flori la o piatră memorială din parc şi a dat asigurări că naţiunea sa nu va folosi niciodată arme nucleare, relatează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *