6 august – ziua în care Pământul a cunoscut apocalipsa nucleară.

Au trecut 78 de ani de când prima bombă atomică a căzut peste Hiroshima.

La 8:15 a.m. pe 6 august 1945, avionul de război american B-29 Enola Gay a lansat bomba poreclită “Little Boy” şi a distrus oraşul cu o populaţie estimată la 350.000 de locuitori.

80.000 de oameni au murit în primele minute de la expozie, alte zeci de mii în următoarele zile din cauza rănilor şi a bolilor cauzate de radiaţii, ridicând totalul victimelor la peste 140.000.

“Devastarea provocată de armele nucleare la Hiroshima și Nagasaki nu se poate repeta niciodată”, a declarat premierul Fumio Kishida în cadrul unei ceremonii la Hiroshima.

“Japonia, singura națiune care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, își va continua eforturile pentru a obține o lume fără bombe nucleare”, a declarat Kishida, a cărui familie este originară din Hiroshima.

Comentariile sale le reflectă pe cele ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, publicate într-o declarație pentru a marca comemorările, în care acesta a regretat că “unele țări flutură din nou, în mod nechibzuit, sabia nucleară, amenințând să folosească aceste instrumente de anihilare”.

“În fața acestor amenințări, comunitatea mondială trebuie să vorbească cu o singură voce. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă”, a adăugat Guterres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *