92 de migranţi au fost găsiţi dezbrăcaţi la frontiera dintre Grecia și Turcia: “O rușine pentru civilizație”

Nouăzeci şi doi de refugiaţi au fost găsiţi dezbrăcaţi după ce au fost forţaţi să traverseze fluviul Evros, care desparte Turcia de Grecia, a indicat duminică ministrul grec al protecţiei civile, care a vorbit despre o “imagine inumană”.

Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor Frontex a confirmat pentru France Presse “salvarea a 92 de migranţi vineri” cu ajutorul autorităţilor grece.

“Agenţii Frontex au raportat că migranţii au fost găsiţi dezbrăcaţi şi unii dintre ei aveau răni vizibile”, a menţionat din Varşovia, de la sediul Frontex, o purtătoare de cuvânt a agenţiei.

Potrivit Atenei, Ankara i-a forţat pe migranţi, majoritatea sirieni şi afgani, să se dezbrace înainte de a-i expulza către partea greacă a graniţei.

Ministrul grec al protecţiei civile Takis Theodorikakos a acuzat Turcia de “instrumentalizarea imigraţiei ilegale”, în timp ce Ankara a dezminţit orice implicare în aplicarea de tratamente degradante refugiaţilor respectivi.

Grecia trebuie să înceteze cu “manipularea şi necinstea”, a transmis pe Twitter ministrul de interne adjunct grec Ismail Catakli.

Ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a calificat la rândul său sâmbătă acest incident drept o “ruşine pentru civilizaţie”.

Incidentul are loc în contextul în care Atena este învinuită frecvent de ONG-uri şi reporteri de investigaţie de respingerea ilegală şi violentă de migranţi la graniţele sale maritime şi terestre cu Turcia, ea negând însă că ar fi recurs la astfel de practici.

ONG-ul Mare Liberum a estimat duminică, în reacţie la noul incident, că “în regiunea Evros crimele împotriva drepturilor omului sunt sistematice şi comise zilnic din partea Turciei şi a Greciei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *