A fost instalată prima “baterie de nisip” din lume. Aceasta poate stoca energie verde timp de mai multe luni

Cercetătorii finlandezi au instalat prima “baterie de nisip” complet funcţională din lume, care poate stoca energie verde timp de mai multe luni.

Din cauza schimbărilor climatice şi, acum, datorită creşterii rapide a preţului combustibililor fosili, există un val de investiţii în noua producţie de energie regenerabilă.

Răspunsul cel mai evident la aceste probleme este reprezentat de bateriile de mari dimensiuni care pot stoca şi echilibra cererea de energie pe măsură ce reţeaua devine mai ecologică.

În prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu, sunt costisitoare, au o amprentă fizică mare şi pot face faţă doar unei cantităţi limitate de energie în exces.

Însă, în oraşul Kankaanpää, o echipă de tineri ingineri finlandezi a finalizat prima instalaţie comercială a unei baterii fabricate din nisip care, în opinia lor, poate rezolva problema stocării cu costuri reduse şi cu un impact redus.

„Ori de câte ori există un val mare de energie electrică verde disponibilă, vrem să o putem stoca foarte repede” , a declarat Markku Ylönen, unul dintre cei doi fondatori ai Polar Night Energy care au dezvoltat produsul.

Dispozitivul a fost instalat în centrala electrică din Vatajankoski, care gestionează sistemul de încălzire urbană din zonă, potrivit BBC .

Folosind nisip de calitate inferioară, dispozitivul se încarcă cu căldură obţinută din energia electrică ieftină de la energia solară sau eoliană.

Nisipul stochează căldura la o temperatură de aproximativ 500 de grade Celsius, care poate încălzi locuinţele în timpul iernii, când energia este mai scumpă.

Elementul cheie al acestui dispozitiv? În jur de 100 de tone de nisip de construcţii, îngrămădite în interiorul unui siloz de culoare gri opac.

Aceste granule brute şi pregătite ar putea reprezenta o modalitate simplă şi rentabilă de a stoca energie pentru atunci când este cel mai necesar.

Nisipul este un mediu foarte eficient pentru stocarea căldurii şi pierde puţin în timp. Dezvoltatorii spun că dispozitivul lor ar putea menţine nisipul la 500C timp de câteva luni.

Astfel, atunci când preţurile energiei sunt mai mari, bateria descarcă aerul cald care încălzeşte apa pentru sistemul de încălzire urbană, care este apoi pompată în case, birouri şi chiar în piscina locală.

Finlanda primeşte cea mai mare parte a gazului din Rusia, astfel că războiul din Ucraina a atras atenţia asupra problemei energiei verzi. Finlanda are cea mai lungă graniţă cu Rusia din UE, iar Moscova a întrerupt furnizarea de gaze şi electricitate în urma deciziei de a adera la NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *