A murit un urs italian celebru pentru spargerea unei brutării

Cunoscut sub numele de „Juan Carrito”, ursul brun marsican în vârstă de trei ani a fost ucis după ce a fost lovit de o maşină pe un drum din apropierea unui cimitir din oraşul Castel di Sangro, luni după-amiază, relatează The Guardian.

“Am aflat cu mare durere vestea morţii lui Juan Carrito, cel mai faimos şi mai iubit urs marsican din Abruzzo”, a declarat preşedintele regiunii, Marco Marsilio.

Carrito a devenit cunoscut pentru ieşirile sale în zonele populate, vizite care au devenit şi mai îndrăzneţe după două încercări eşuate de a-l readuce la sălbăticie. Oraşul considerat “acasă” a fost Roccaraso, o staţiune de schi unde a devorat un lot de biscuiţi proaspăt făcuţi după ce a pătruns într-o brutărie la sfârşitul anului 2021.

Carrito a fost văzut, de asemenea, bând dintr-o fântână din sat şi adesea rămânea peste noapte, dormind printre pini înainte de a pleca în căutare de hrană, scotocind prin tomberoane şi mâncând resturi de pizza şi sandvişuri.

Furtul biscuiţilor a dus la capturarea ursului şi la relocarea lui într-o zonă izolată din munţi, dar s-a întors ulterior, ceea ce a dus la o a doua capturare în martie anul trecut. A doua tentativă de a-l readuce la starea de sălbăticie a eşuat şi ea, iar Carrito s-a întors la Roccaraso, unde a fost văzut la începutul acestei luni pe o pârtie de schi.

Una dintre explicaţiile sociabilităţii lui Carrito a fost educaţia sa: a fost unul dintre cei patru pui născuţi de o ursoaică pe nume Amarena. Evenimentul este considerat extrem de rar, deoarece femelele din această specie nasc între 1 şi 3 pui – încât familia a atras multă atenţie. Unul dintre primele sate în care au apărut Amarena şi puii ei a fost Carrito, de unde şi porecla.

Marsicanul este o subspecie a ursului brun, aflată în pericol critic de dispariţie, care trăieşte în Munţii Apenini, care se întind pe regiunile Abruzzo, Lazio şi Molise.

Numărul lor în întreaga zonă a scăzut la aproximativ 50 în ultimele două decenii, ceea ce se crede că este rezultatul vânătorii ilegale sau al accidentelor de maşină.

“Suntem cu toţii foarte şocaţi”, a declarat pentru agenţia de presă La Presse Mena Ricci, un reprezentant regional al World Wildlife Fund. “Din păcate, aceasta a fost o moarte pe care niciunul dintre noi nu dorea să o audă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *