Acord în Coaliție asupra pachetului de măsuri fiscale, cu prețul unui scandal intern în PNL

Liderii coaliției de guvernare au avut, marți, o ședință în cadrul căreia s-a discutat pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului.

Conform surselor politice participante la ședință, în timpul discuțiilor a izbucnit un scandal de proporții între liderii PNL și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș (PNL).

Boloș ar fi încercat să le explice liderilor Coaliției că sunt anumite măsuri cerute în mod expres de către cei de la Bruxelles, dar tocmai cei de la PNL s-au opus și chiar și-au atacat la scenă deschisă propriul ministru de Finanțe.

Conform surselor noastre, cei de la PSD, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, asistau siderați la războiul intern din PNL.

În ședință s-a discutat aproape o oră despre reducerea salariilor și sporurilor. Există divergențe majore între PSD și PNL, liberalii fiind cei care au trasat “linii roșii” la salariile profesiilor liberale.

După o ședință furtunoasă, la final, ministrul de Finanțe a anunțat un pachet de măsuri asupra cărora s-a ajuns la un acord:

  1. Impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei;
  2. Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente;
  3. TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, dulciuri;
  4. Nu va exista niciun produs sau serviciu cu TVA mai mare de 19%;
  5. Impozitul pe venit va rămâne 10%;
  6. Impozitul pe profit va fi tot de 16%;
  7. TVA rămâne la 5% pentru energia termică;
  8. TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută.

Marcel Boloş a precizat că momentul în care vor intra în vigoare modificările care vizează TVA depinde de momentul în care măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate, existând posibilitatea ca unele să intre în vigoare de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *