Agenția Europeană de Mediu cere reducerea utilizării pesticidelor. Probleme mari privind poluarea apei, solului și alimente

Miercuri, Agenția Europeană de Mediu (AEM) a cerut reducerea consumului de pesticide, care sunt încă vândute pe scară largă în Europa, în ciuda poluării apei, a solului și a aerului, subminând biodiversitatea și promovând dezvoltarea bolilor. “În Europa celor 27, vânzările de pesticide au rămas relativ stabile, la aproximativ 350.000 de tone pe an între 2011 și 2020”, notează agenția Uniunii Europene, pe baza cifrelor Eurostat.

În 2020, unul sau mai multe pesticide au fost detectate peste pragurile de îngrijorare în 22% din siturile de monitorizare a râurilor și lacurilor din Europa, subliniază AEM.

Insecticidul neonicotinoid imidacloprid și erbicidul metolaclor au înregistrat cel mai mare număr absolut de depășiri în Europa, în special în nordul Italiei și nord-estul Spaniei.

În apele subterane, atrazina, un erbicid tenace interzis din 2007, este la originea celui mai mare număr de depășiri. Pentru oameni, expunerea la pesticide chimice, în principal prin alimente, dar și prin aer în regiunile de agricultură intensivă, este legată de dezvoltarea bolilor cardiace, respiratorii și neurologice, precum și de cancere, subliniază raportul.

“Este îngrijorător să constatăm că toate pesticidele controlate (…) au fost detectate în concentrații mai mari la copii decât la adulți”, notează AEM.

Într-un studiu realizat în principal în Spania, Letonia, Ungaria, Cehia și Țările de Jos între 2014 și 2021, cel puțin două pesticide au fost prezente în corpul a 84% dintre participanți.

Poluarea cu pesticide duce la pierderea biodiversității pe Bătrânul Continent. Ea determină o scădere semnificativă a populațiilor de insecte, amenințând rolul lor esențial în producția de alimente. Un studiu german a constatat o scădere cu 76% a insectelor zburătoare în zonele protejate pe o perioadă de 27 de ani și a identificat pesticidele ca fiind unul dintre factorii acestui declin.

În 11 state membre, vânzările de pesticide au scăzut între 2011 și 2020, cele mai abrupte scăderi fiind înregistrate în Cehia Portugalia și Danemarca.

În schimb, Letonia și Austria au avut cele mai mari rate de creștere a vânzărilor. În volum, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Germania și Franța.

Aceste două țări, împreună cu Spania și Italia, reprezintă cele mai mari cantități vândute pentru majoritatea grupelor de substanțe active și sunt cei mai mari producători agricoli din UE, sector care susține că utilizarea pesticidelor este necesară pentru randamentul culturilor. Potrivit AEE, 83% dintre solurile agricole testate într-un studiu din 2019 conțineau reziduuri de pesticide. Pentru agenția europeană, Cei 27 trebuie să își reducă dependența de pesticide prin adoptarea altor modele de agricultură, precum agroecologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *