Alegeri în Turcia: Erdogan sau Kilicdaroglu- Cu cine vor prefera turcii să continue?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va confrunta duminică cu cea mai dificilă provocare politică de până acum în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de duminică, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă a sa de a pune capăt celor două decenii de când este la putere şi de a-i inversa politicile.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi se vor închide la ora 17.00. Potrivit legii electorale din Turcia, anunţarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, vor juca un rol crucial. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială. Rezultatele neoficiale ale alegerilor sunt de aşteptat să fie declarate de Consiliul Electoral Suprem- YSK în câteva ore după închiderea urnelor. Turcii din străinătate au votat deja.

Turcii vor alege atât un președinte, cât și un parlament pentru un mandat de cinci ani. Pentru a câștiga președinția în primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50 la sută din buletinele de vot. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi, pe 28 mai va avea loc un alt scrutin între candidați. Alegătorii vor alege și pe cei 600 de membri ai parlamentului.

Aproximativ 61 de milioane de oameni sunt înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot. Partidele și candidații s-au străduit să cucerească inimile alegătorilor pentru prima dată, mai ales „Generația Z”, pe tot parcursul campaniei, scrie presa turcă. Tinerii pot juca un rol cheie în influențarea rezultatului cursei strânse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *