Amenzi mai mari de la ANAF pentru firmele pe care le controlează

Inspectorii ANAF au plan de sume suplimentare care poate fi stabilit firmelor pe care le controlează.

Potrivit unui document obţinut de Profit.ro, un inspector are ţinte de atins nu doar în ceea ce priveşte numărul de controale, un indicator care poate fi considerat rezonabil, ci şi în privinţa sumelor pe care trebuie să le pună suplimentar în spinarea firmelor în urma acestor controale.

În cazul în care inspectorul nu a stabilit firmelor sume suplimentare suficiente încât să-şi facă planul, primeşte notă pe măsură şi poate pica evaluarea pe care i-o fac şefii.

Conform datelor transmise de Profit.ro, acest tip de raport de la nivelul agenției a fost confirmat de persoane din interiorul ANAF. Sursa citată menționează că unii indicatori şi sumele pot fi diferite, în funcţie de administraţie sau direcţie/serviciu/etc.

Obiectivele cum sunt numărul de inspecții sau controale documentare sunt utile, astfel de ținte fiind prevăzute și în PNRR, dar impunerea și a unor sume pe care inspectorii au obligația să le stabilească suplimentar firmelor riscă să îi împingă pe aceștia spre abuzuri, doar pentru a face planul stabilit de șefi.

ANAF se confruntă cu probleme în ce privește colectarea veniturilor. Fiscul a colectat și în iunie mai puțin decât prevede planul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an. În luna iunie, veniturile colectate au fost de 36,84 miliarde lei, a transmis ANAF, în timp ce ținta de venituri a fost de 38,88 miliarde lei.

Totuși, peste 3.600 de controale antifraudă au fost efectuate în luna iulie a acestui an, faţă de 1.924 în luna precedentă, informa Ministerul Finanţelor.

Veniturile colectate de ANAF reprezintă cea mai mare parte a veniturilor la buget.

Miniştrii români ai finanţelor, muncii şi fondurilor europene vor discuta luni cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a încerca să-i convingă că deficitul bugetar mărit al ţării este rezultatul eforturilor Bucureştiului de a ajuta efortul de război al Ucrainei şi că aceste cheltuieli sporite ar trebui să fie iertate de executivul european, scrie Financial Times. Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a declarat recent, la B1 TV, că deficitul bugetar a ajuns la 2,44% din PIB, adică 40 de miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *