ANAF nu l-a putut executa silit pe Sorin Oprescu din cauza unei “omisiuni” a instanței. Fostul primar își vrea casa înapoi
Statul român nu l-a putut executa silit pe Sorin Oprescu, deși instanța a dispus sechestru pe bunurile fostului primar, inclusiv o vilă uriașă la Cioplani.
Condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, Sorin Oprescu a cerut ridicarea sechestrului asigurator pus de procurori, în 2015, pe uriașa vilă din comuna Ciolpani și confirmată de instanță prin sentința din 2022. Anchetatorii susțin că aici negocia și primea mită de la acoliții lui.
Fostul primar al Capitalei a arătat, prin intermediul avocaților săi, că menținerea sechestrului îi încalcă dreptul la proprietate și a dat în judecată ANAF, DNA și Ministerul Finanțelor, solicitând ridicarea acestei măsuri.
Problema cea mai mare este că în sentința din dosarul de corupție a lui Oprescu, din data de 13 mai 2022, judecătorii Curții de Apel au dispus doar menținerea sechestrului asigurator asupra imobilului din Ciolpani, compus dintr-o casă de 526 mp și teren de 895 mp, până la concurența sumelor de 472.228,61 lei, la care se adaugă 50.000 de lei, cheltuieli judiciare, nu și confiscarea acestuia. Numai imobilul din cartierul Primăverii, cumpărat pe numele Adrianei Nica (iubita lui Oprescu), a fost supus confiscării.
“În schimb, nicio dispoziţie din hotărârea definitivă nu face referire la confiscarea imobilului, a sumei de 472.228,61 lei pentru care a fost menţinut sechestrul ori la repararea vreunei pagube având ca obiect această sumă.
Petentul a susţinut că rezultă că suma de 472.228,61 lei până la concurenţa căreia s-a menţinut sechestrul asigurător faţă de imobilul situat în sat Ciolpani, aparţinând domnului Oprescu Sorin-Mircea, măsură asigurătorie luată prin Ordonanţa din data de 16.XI.2015 a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în Dosarul nr.181/P/2015, nu face obiectul confiscării extinse, al confiscării speciale sau al oricăror alte motive care să justifice menţinerea acestui sechestru asigurător.
Doar suma de 50.000 de lei, avută în vedere la garantarea cheltuielilor judiciare, poate justifica menţinerea măsurii asigurătorii”, au susținut avocații lui Oprescu, la Tribunalul București.
Aceștia spun că sechestrul nu poate fi menținut “pe durată infinită”, atâta vreme cât “nu există posibilitatea obținerii unui titlul executoriu”.
Iar avocații lui Oprescu nu greșesc prea mult. În fața judecătorului, ANAF a recunoscut că, momentan, îi este imposibil să demareze executarea silită în cazul bunurilor sechestrate de la Sorin Oprescu, pentru că sentința Curții de Apel nu specifică natura juridică creanței bugetare (creanță fiscală principală sau accesorie, în funcție de care se stabilește destinația sumelor recuperate).
“În ceea ce priveşte începerea procedurii de executare silită pentru recuperarea creanţelor bugetre stabilite în instanţa de judecată în dosarul penal mai sus menţionat, întrucât în dispozitivul sentinţei penale nr. 807/13.05.2022 a Curţii de Apel Bucureşti nu este precizată natura creanţei bugetare în cuantum de 472.228,61 lei, sumă până la concurenţa căreia se menţine sechestrul asigurător asupra imobilului situat în Sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, au fost solicitate clarificări ale dispozitivului deciziei penale în cauză”, au arătat reprezentanții ANAF.
La sfârșitul anului trecut, instituția a depus la dosar o adresă la către Curtea de Apel București pentru a se comunica de urgență natura sumei respective, la care nu a primit răspuns. A revenit cu o altă adresă, la care, de asemenea, nu i s-a răspuns în termenul prevăzut. Avocații fostului primar susțin că acesta nici nu va veni.
“O astfel de lămurire a titlului executoriu nici nu poate să fie făcută, nici pe calea contestaţiei la executare, nici a îndreptării omisiunilor vădite câtă vreme în hotărâre se menţionează expres că se înlătură măsura de confiscare dispusă de prima instanţă cu privire la nişte sume de bani”, au arătat avocații lui Oprescu.
Procesul prin care Sorin Oprescu cere ridicarea sechestrului asigurator pentru vila din Ciolpani a ajuns la Curtea de Apel, după ce, inițial, instanța de fond a respins cererea fostului primar.
Aceasta a arătat în motivare că sechestrul pe un imobil se poate ridica doar în situația în care persoana condamnată va oferi “o garanție îndestulătoare”, ceea ce nu este cazul la Sorin Oprescu. Fostul edil nu a achitat nici măcar cheltuielile judiciare, în valoare de 50.000 de lei.
Sorin Oprescu se află, în prezent, în Grecia, acolo unde o instanță a decis respingerea cererii de extrădare a autorităților române. El a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.