Ancheta cu privire la explozia din portul Beirut se reia la 13 luni după ce a fost suspendată în urma unor presiuni politice

Judecătorul Tarek Bitar, însărcinat cu ancheta exploziei în portul Beirut, în 2020, şi-a reluat luni activitatea – după o suspendare de 13 luni din cauza unor presiuni politice -, declară un oficial judiciar AFP.

Magistratul a decis să inculpe opt persoane – inclusiv doi oficiali de rang înalt în domeniul securităţii, şi anume directorul Securităţii Generale Abbas Ibrahim şi şeful Siguranţei de Stat, Tony Saliba, precizează această sursă.

El a ordonat să fie eliberate cinci persoane – inclusiv doi conducători ai portului -, arestate după enorma explozie, la 4 august 2020, soldată cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, care a devastat cartiere întregi în capitala libaneză.

Ancheta judecătorului Tarek Bitar a fost blocată în decembrie 2021 printr-o serie de proceduri judiciare lansate împotriva acestuia de către lideri politici şi printr-o campanie dirijată de către mişcarea şiită armată Hazbollah, forţa dominantă în Liban, care-l acuză pe magistrat de părtinire.

Explozia – care a avut loc într-un depozit în care se aflau sute de tone de nitrat de amoniu stocate fără măsuri de precauţie – a fost imputată de o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei conducătoare libaneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *