ANRE investighează 18 companii suspectate de manipularea pieței de energie și gaze. A dat amenzi de peste 11 milioane de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunțat, marți, că investighează 18 companii suspecte de manipularea piețelor și că a amendat 24 de firme, cu peste 11 milioane de lei în total.

ANRE transmite că, în perioada 2021 – 2022, a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. În urma investigațiilor, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează: pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică; pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale.

Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria “tranzacţiilor de spălare tip A – B – A” sau “pre-arranged”.

Reprezentanţii ANRE au precizat, pentru Agerpres, că nu pot face publice numele companiilor amendate, întrucât nu au primit acordul ACER, autoritatea europeană de reglementare care a coordonat aceste investigaţii.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfăşurare investigaţii la un număr de 18 participanţi la piaţa angro de energie suspectaţi de manipulare de piaţă (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice şi 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând cu data de 25 septembrie 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piaţa angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *