Austriecii construiesc o fabrică în România. Investiția se ridică la 400 de milioane de euro

O firmă austriacă va construi o fabrică de tractoare într-o comună din România, în urma unei investiții de 400 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut chiar de edilul localității.

“Compania Syn Trac a reuşit între timp să înfiinţeze firma din România şi ne-a transmis că lucrează în prezent la documentaţiile care vor fi depuse la noi pentru a putea emite autorizaţia de construire. Iniţial se spera că lucrările efective vor începe în această primăvară, dar mai este necesar timp pentru finalizarea tuturor documentaţiilor. Sperăm ca anul acesta să înceapă lucrările, aşa cum au promis investitorii, pentru că această investiţie ar aduce dezvoltare nu doar comunei noastre, ci şi judeţului”, a declarat marţi primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.

Edilul a spus că fabrica va funcţiona într-un parc industrial care este în curs de dezvoltare în Ghioroc, unde au fost anunţate alte trei investiţii străine.

“Vor mai exista un depozit regional de medicamente, care este în faza cea mai avansată de implementare, o fabrică de conserve şi un service pentru vehicule de transport marfă. Parcul industrial va avea aproximativ 15 hectare”, a declarat primarul.

În primăvara anului trecut, compania austriacă Syn Trac anunța că începe construirea unei fabrici de asamblare tractoare la Ghioroc, o investiţie de peste 400 de milioane de euro, care va crea aproximativ 600 de locuri de muncă, urmând ca primul tractor să iasă de pe linia de producţie în octombrie 2023.

Compania şi-a anunţat, în prima decadă a lunii aprilie a anului trecut, investiţia cu ocazia lansării proiectului parcului industrial al comunei Ghioroc, în care vor activa mai multe firme internaţionale.

Managerul consorţiului de firme care vor activa la Ghioroc, Patrick Monac, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în viitoarea fabrică locală se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor merge în special în Europa de Est.

“În 2023 vom deschide fabrica de tractoare Syn Trac, iar în octombrie anul viitor vrem să iasă primul tractor de pe linie. Producţia din România va fi focusată pe toate ţările de est ale Europei şi pe Orientul Mijlociu. În acest an vom dezvolta şi proiectul pentru fabrica de remorci şi mecanisme hidraulice şi cutii de viteză. Vor fi peste o sută de locuri de muncă în prima fază, iar în patru “cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de muncă. Investiţia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de zece hectare. Avem deja o comandă de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru România”, a spus Patrick Monac.

El a declarat că în acest moment în Austria se produc tot în jur de 400 de tractoare pe an, cu un număr de numai 85 de angajaţi, în condiţiile în care fabrica de acolo este una robotizată.

Conform sursei citate, compania va colabora cu Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad pentru pregătirea studenţilor care vor lucra în domeniul automotive, aceştia urmând să beneficieze de burse de studiu.

Patronul Syn Trac, Stefan Putz, a spus că tractoarele ce vor fi asamblate la Ghioroc, care pot ajunge la o viteză de 110 kilometri pe oră, au capacităţi unice de lucru, beneficiind de tehnologii brevetate.

“De 30 de ani construiesc maşini care se găsesc acum în toată lumea. Sunt şi un mic inventator şi am găsit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice. De exemplu, aceste utilaje nu au motorul în faţă, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne dă posibilitatea să facem legături cu mecanisme în faţă şi spate. În 60 de secunde se face trecerea de la agricultură la lucrări comunale, la curăţenie de păduri sau alte activităţi”, a spus Stefan Putz.

În acelaşi parc industrial vor mai fi construite, între altele, un depozit regional de medicamente şi o fabrică de conserve alimentare.

“Parcul industrial va ocupa 15 hectare, iar până acum patru companii şi-au deschis sedii la noi. Şomajul aici este foarte mic, de 0,65%, dar mulţi dintre locuitorii comunei care lucrează în municipiul Arad sau alte zone industriale şi-au exprimat deja dorinţa de a se angaja mai aproape de casă, deci vom avea forţa de muncă necesară. Cât despre impactul asupra bugetului local al acestor investiţii, vă pot spune că va fi semnificativ în primii trei ani, pentru că doar din impozitul de 1% din valoarea construcţiilor ce vor fi ridicate se vor colecta sume importante”, a spus primarul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, considera atunci că investiţiile vor face din Ghioroc un nou pol de dezvoltare.

“În ultimii ani ne-am obişnuit ca despre Ghioroc să vorbim ca despre o staţiune de interes local, prima care a apărut după o sută de ani în judeţul nostru, dar iată că vin şi investitori aici şi comuna are şansa să devină pol de dezvoltare la fel ca oraşele din judeţ. Aceste tractoare arată ca nişte avioane, suntem surprinşi de ce se poate face când se investeşte în cercetare”, a spus Cionca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *