Autoritatea Vamală recunoaște public corupția din vămile României, în toiul negocierilor pentru Schengen

Cele 162 de percheziții care au loc miercuri vizează importuri din Turcia de haine contrafăcute, cu implicarea unor vameși, precizează Autoritatea Vamală. Cele 162 de percheziții au avut loc în județele Suceava, Iași, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și Municipiul București. “Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal. De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale”, precizează Autoritatea Vamală.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

“În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control. În vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală, Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale”, transmite sursa citată.

Poliția Română anunțase perchezițiile, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat la 58 de milioane de lei, și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *