Autorităţile din Japonia au aprobat eliberarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean

Autorităţile japoneze de reglementare în domeniul nuclear au aprobat un plan de eliberare în ocean a apei de la centrala Fukushima, a anunţat vineri guvernul, potrivit Reuters.

Apa, folosită pentru răcirea reactoarelor în urma dezastrului nuclear din 2011, este depozitată în rezervoare uriaşe din centrală şi a ajuns la peste 1,3 milioane de tone până în iulie.

Autorităţile de reglementare au considerat că este sigur să elibereze apa, care conţine încă urme de tritiu, a precizat ministerul de Externe într-un comunicat.

Operatorul centralei se va confrunta cu inspecţii suplimentare din partea autorităţilor de reglementare, au stabilit guvernanţii.

Compania intenţionează să filtreze apa contaminată pentru a elimina izotopii nocivi, în afară de tritiu, care este greu de exclus. Apoi va fi diluată şi eliberată pentru a elibera spaţiul centralei şi a permite continuarea dezafectării.

Planul a întâmpinat o rezistenţă puternică din partea sindicatelor de pescari din regiune, care se tem de impactul apei contaminate asupra mijloacelor lor de trai. Vecinii China, Coreea de Sud şi Taiwan şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *