Autostrada care încarcă mașinile electrice în timp ce acestea circulă pe asfalt
Dezvoltarea mobilității afectează nu numai diferitele tipuri de vehicule, ci și toți factorii și elementele implicate în conducere și trafic, de la mașini la drumuri. În plus, drumurile vor juca un rol important în ceea ce privește siguranța rutieră și implementarea mobilității electrice.
Cum? Fiind, practic, mega-încărcătoare în timp real ale bateriilor electrice. În acest moment, în două orașe suedeze, Lund și Maristad, sunt deja construiți și în funcțiune mai mulți kilometri de drumuri Elonroad. Aceste drumuri sunt capabile să reîncarce vehiculele electrice în același timp în care acestea circulă pe asfalt. Cu acest proiect, care se alătură multor altora din Europa care încearcă să creeze acest tip de asfalt, drumuri conectate la vehicule și trafic autonom, toate acestea în scopul reducerii emisiilor și al îmbunătățirii siguranței rutiere, am fi cu un pas mai aproape de crearea noilor drumuri ale viitorului.
Autostrăzile Elonroad sunt inspirate de sistemul care alimenta mașinile Scalextric. Mașinile din acest joc funcționau datorită energiei electrice pe care o obțineau de la o bandă din centrul pistei pe care o parcurgeau. Aceeași mecanică este cea folosită pe drumurile acestei companii.
Energia este stocată direct în bateria autovehiculului electric, în timp ce cele cu motor cu ardere internă circulă pe asfalt ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În acest videoclip puteți vedea și înțelege ceva mai multe despre cum funcționează Elonroad.
Promisiunea Elonroad este aceea a energiei infinite. În centrul drumului sunt amplasate benzi metalice care sunt, evident, electrificate, dar care generează energie doar atunci când o mașină este conectată la ele. Teoria este că acestea sunt alimentate independent, asigurându-se astfel că nu există energie electrică care să circule în permanență de-a lungul drumului, ci doar sub fiecare mașină și doar atunci când treci peste ele. Alimentarea acestor benzi de alimentare ar fi foarte simplă, deoarece ar fi nevoie doar de o mini-stație la fiecare kilometru pentru a le face să funcționeze și, din fericire, de obicei există stâlpi de iluminat de-a lungul căilor ferate, în special cei de mare capacitate, care ar servi și ca sursă pentru aceste mini-încărcătoare.
Mașina s-ar conecta la aceste benzi prin activarea șinelor din partea inferioară a caroseriei, care ar intra în contact cu benzile metalice și ar iniția automat încărcarea. De asemenea, vehiculele staționare ar putea fi folosite pentru a umple bateria doar stând deasupra acesteia, o soluție aplicabilă și altor structuri, cum ar fi parcările. Plata pentru energia electrică rezultată din reîncărcare este achitată de către șofer: o serie de servere identifică vehiculul, înregistrează energia pe care o reîncarcă și îl încarcă, totul în mod automat.
Compania susține că bateria mașinii se reîncarcă mai repede decât consumă energie motorul, creând senzația unei autonomii infinite, cel puțin în timp ce se circulă pe unul dintre aceste drumuri. Testele au arătat deja reîncărcări de până la 300 kW, deschizând ușa către o soluție excelentă la una dintre cele mai mari probleme ale mașinilor electrice.