Bătălia în favoarea avortului “nu s-a terminat”, dă asigurări Biden la 50 de ani de la pronunţarea celebrei hotărâri “Roe v. Wade”

Bătălia în favoarea avortului “nu s-a terminat”, dă asigurări preşedintele american Joe Biden, la 50 de ani de la celebra hotărâre Roe v. Wade, prin care Curtea Supremă acorda acces la întreruperea voită a sarcinii, pe care a anulat-o în iunie, relatează AFP.

“Ar fi trebuit să sărbătorim azi 50 de ani de la Roe v. Wade”, jurisprudenţa care a garantat o jumătate de secol accesul la avort pe întregul teritoriu american, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter şeful statului american.

“În loc de asta, conducătorii republicani ai MAGA (programul «Make America Great Again» al fostului preşedinte Donald Trump) au intrat în război împotriva dreptului femeilor de a lua ele însele decizii cu privire la sănătatea lor”, denunţă Biden.

“M-am bătut mereu pentru a proteja drepturile femeilor în demniul reproducerii şi mă voi bate mereu”, dă asigurări preşedintele american – care dispune în acest subiect de mijloace instituţionale foarte slabe.

În iunie, cea mai înaltă jurisdicţie americană a dinamitat această jurisprudenţă, apreciind că dreptul la avort nu este prevăzut de Constituţie.

Curtea Constituţională – căreia Donald Trump i-a dat o alcătuire conservatoare – a permis unui număr de aproximativ 20 de state guvernate de către republicani să interzică sau să restrângă puternic accesul la avort.

Joe Biden subliniază în acest tweeturi că “dreptul femeilor de a alege nu este negociabil” şi îndeamnă Congresul să adopte o lege care să reia prevederile “Roe v. Wade” şi să le reimpună în statele conservatoare.

Însă preşedintele democrat, în vârstă de 80 de ani, nu are nicio şansă să fie auzit.

Una dintre cele două Camere ale Congresului, Camera Reprezentanţilor, tocmai a trecut sub controlul conservatorilor.

Preşedintele american a fost nevoit să se limiteze, începând din iunie 2022, să dea decrete cu o aplicare limitată.

Vicepreşedinta Kamala Harris a prezentat, într-un discurs, cu ocazia marcării a 50 de ani de la “Roe v. Wade”, o nouă serie de măsuri.

Casa Albă vrea, de această dată, să protejeze accesul la pilule pe bază de mifepristonă (RU 486), care permite întreruperea unei sarcini în primele săptămâni.

Activişti ai introducerii avortului în Constituţie au organizat manifestaţii, duminică, în mai multe oraşe americane, pentru a marca această aniversare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *