Biden propune un buget record pentru apărare şi securitate de 886 de miliarde de dolari

Preşedintele SUA, Joseph Biden, propune un buget pentru apărare şi securitate în valoare de 886 de miliarde de dolari, un record pentru o perioadă de pace, marcată însă de efectele generate de invazia militară rusă în Ucraina şi de preocupările privind ascensiunea Chinei.

Conform agenţiei Reuters, Biden cere un buget de 842 de miliarde de dolari pentru Pentagon şi încă 44 de miliarde pentru programe de securitate ale Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Departamentului Energiei şi altor agenţii federale, astfel că bugetul total ar ajunge la 886 de miliarde de dolari, faţă de 858 de miliarde anul trecut.

Proiectul bugetar prevede majorări salariale de 5,2% pentru personalul din domeniul apărării şi investiţii fără precedent în cercetare şi dezvoltare.

În contextul invaziei militare ruse în Ucraina şi al ascensiunii Chinei, Congresul a semnalat că va accepta suplimentarea cheltuielilor bugetare în conformitate cu solicitările Administraţiei Biden şi chiar ar putea aloca fonduri speciale.

“Acest nivel de vârf este un bun început procedural”, a declarat senatorul Jack Reed, preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *