Biden recunoaște că a mințit

Președintele SUA încă insistă că a fost “oprit” în timp ce încerca să-l viziteze pe Nelson Mandela în închisoare

Președintele american Joe Biden a recunoscut că “nu a fost arestat” în timp ce încerca să-l viziteze în închisoare pe liderul mișcării anti-apartheid din Africa de Sud, Nelson Mandela. El a făcut mărturisirea în timpul unei vizite cu actualul lider al țării la Casa Albă vineri. Cu toate acestea, Biden a continuat să insiste că a fost “oprit” în timp ce încerca să-l viziteze pe Mandela.

Descriind “unul dintre marile momente ale carierei [lui]” președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, președintele a explicat că “prima dată când Nelson Mandela a venit în Statele Unite”, când Biden era încă senator în 1990, “a întrebat dacă ar putea veni pe la biroul meu și a venit să-mi mulțumească pentru că a auzit că am fost oprit să încerc să-l vizitez, să-l văd în închisoare”.

“Și am spus o dată – am spus că am fost arestat. Nu am fost arestat, am fost oprit, împiedicat să mă mișc”, a clarificat Biden.

Insistența președintelui în timpul alegerilor din 2020 că a fost arestat încercând să-l viziteze pe Mandela – în ciuda a 760 de mile între presupusul punct de arestare din Johannesburg și celula lui Mandela de pe Insula Robben – a condus chiar și la simpatizantul Washington Post să-i caracterizeze povestea ca “ridicolă”.

În timp ce a dat înapoi mai târziu, susținând că a fost doar “separat” de alți membri ai congresului într-un aeroport în 1976, deoarece a refuzat să se supună regulilor apartheidului și să folosească o ușă separată de membrii Congressional Black Caucus cu care călătorea, un alt congresman a dezmințit și acea versiune, contrapunând că “nu au existat probleme cu aeroporturile în niciuna dintre țările pe care le-am vizitat” și că Biden “nu a fost singurul tip alb din călătorie”.

De asemenea, Biden a susținut în mod repetat și în mod fals că a fost arestat protestând pentru drepturile civile în anii 1960, chiar dacă oponenții politici au indicat proiectul său de lege privind crimele din 1994 și sprijinul pentru pedepse minime obligatorii și legile a trei greve ca dovadă a unor opinii cu mult mai puțin progresiste asupra raselor. Apărătorii săi citează vârsta lui înaintată – la 79 de ani, el este cel mai în vârstă președinte al SUA – pentru a-și scuza relația uneori neclară cu adevărul, deși un discurs plagiat și acreditările falsificate aproape i-au pus capăt carierei politice ca bărbat mult mai tânăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *