Biden semnează un ordin pentru a contribui la protejarea accesului la avorturi în SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna un ordin executiv pentru a contribui la protejarea accesului femeilor la avort şi contracepţie, după ce Curtea Supremă a anulat luna trecută decizia Roe vs. Wade, care a legalizat avortul, a anunţat Casa Albă.

Biden, membru al Partidului Democrat, a fost presat de susţinători, în special de progresişti, să ia măsuri după această decizie istorică, care a răsturnat aproximativ 50 de ani de protecţie a drepturilor reproductive ale femeilor, potrivit Reuters.

Biden va da instrucţiuni Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane să ia măsuri pentru a proteja şi extinde accesul la “avortul medicamentos” aprobat de Food and Drug Administration, a precizat Casa Albă.

De asemenea, el va ordona departamentului să se asigure că femeile au acces la asistenţă medicală de urgenţă, servicii de planificare familială şi contracepţie, inclusiv dispozitive intrauterine (DIU).

Procurorul general şi consilierul Casei Albe vor convoca avocaţi pro bono şi alte organizaţii pentru a oferi consultanţă juridică pacienţilor care doresc să facă avort, precum şi furnizorilor de avorturi.

“O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a căuta îngrijiri medicale”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Hotărârea Curţii Supreme a restabilit capacitatea statelor de a interzice avortul. Ca urmare, femeile cu sarcini nedorite se confruntă cu alegerea de a călători într-un alt stat în care procedura rămâne legală şi disponibilă, de a cumpăra pastile de avort online sau de a face un avort ilegal, potenţial periculos.

Joe Biden a condamnat decizia instanţei, imediat după pronunțarea ei.

Problema ar putea contribui la aducerea democraţilor la urne la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, când republicanii au şansa de a prelua controlul Congresului. Democraţii au o majoritate redusă în Camera Reprezentanţilor şi controlează Senatul, divizat în mod egal, prin votul de departajare al vicepreşedintelui Kamala Harris.

Ordinul executiv emis vineri de Biden vizează, de asemenea, protejarea intimităţii pacientelor şi asigurarea siguranţei clinicilor mobile de avort la frontierele statelor şi dispune înfiinţarea unui grup operativ pentru a coordona răspunsul administraţiei privind accesul la serviciile de sănătate reproductivă, a precizat Casa Albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *