Biden: SUA vor apăra Taiwanul de un “atac fără precedent” al Chinei

Președintele american Joe Biden și-a repetat afirmația că forțele americane vor apăra militar Taiwanul împotriva unei tentative de invazie din partea Chinei, afirmație pe care a făcut-o de mai multe ori în timpul administrației sale.

Biden a făcut aceste remarci duminică, în cadrul emisiunii “60 Minutes” de la CBS, când a fost întrebat de intervievatorul Scott Pelley dacă forțele americane ar apăra insula democratică cu 23 de milioane de locuitori.

“Da, dacă, de fapt, a avut loc un atac fără precedent”, a spus Biden. El a confirmat că trupele americane vor fi implicate în răspuns, spre deosebire de Ucraina.

Comentariile lui Biden sunt cel puțin a patra oară când acesta a spus în mod explicit că Statele Unite ar interveni militar dacă China ar ataca Taiwanul, o aparentă abatere de la politica oficială a Washingtonului de “ambiguitate strategică”.

El a făcut ultima declarație în timpul unei călătorii în Asia în luna mai, atrăgând o reacție furioasă din partea Chinei, care a avertizat Statele Unite să nu se “joace cu focul”. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie rebelă pe care a promis să o recucerească prin forță, dacă este necesar.

Ca și în cazurile anterioare, oficialii Casei Albe au urmat rapid cu o clarificare, declarând pentru CBS că politica administrației față de Taiwan “nu s-a schimbat”.

Cu toate acestea, remarcile președintelui nu par a fi o scăpare, potrivit analiștilor. Declarația lui Biden “nu poate fi o surpriză pentru nimeni care l-a ascultat în ultimul an sau cam așa ceva”, a declarat pentru UPI, Sean King, vicepreședinte senior la firma de consultanță politică Park Strategies din New York.

“Comentariile sale sunt în concordanță cu gândirea generală a SUA cu privire la Taiwan în acest moment”, a spus King. “Mai mult, sunt sigur că Beijingul, la rândul său, presupune deja pur și simplu că SUA va interveni în orice conflict cu Taiwanul, atâta timp cât Taipei nu îl instigă.”

Washingtonul și-a întărit sprijinul pentru Taipei în urma provocărilor tot mai numeroase din partea Chinei, precum și a invaziei Rusiei în Ucraina.

Tensiunile au atins noi cote luna trecută, când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, la care China, furioasă, a răspuns cu o demonstrație masivă de forță militară, inclusiv câteva zile de exerciții de luptă cu focuri reale și lansări de rachete deasupra insulei.

Biden a declarat duminică că Statele Unite respectă în continuare politica “O singură China”, care recunoaște poziția Beijingului potrivit căreia există un singur guvern chinez.

Cu toate acestea, Washingtonul nu acceptă revendicarea de către Beijing a suveranității asupra Taiwanului și vinde arme Taipeiului în temeiul unei legi din 1979 care stipulează că amenințările la adresa insulei sunt “de mare îngrijorare”.

“Taiwanul își face propriile judecăți cu privire la independența lor”, a spus Biden. “Nu încurajăm independența lor… este decizia lor.”

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat a aprobat un pachet de vânzări de arme către Taiwan în valoare de 1,1 miliarde de dolari, inclusiv un sistem radar de supraveghere și 60 de rachete anti-navă Harpoon. Ambasada Chinei la Washington a cerut Statelor Unite să revoce acordul, afirmând că acesta “periclitează grav” relațiile bilaterale și avertizând asupra unor “contramăsuri”.

Săptămâna trecută, Comisia pentru relații externe a Senatului a avansat un proiect de lege privind securitatea care prevede asistență militară în valoare de 6,5 miliarde de dolari și desemnează Taiwanul drept “aliat major non-NATO”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *