Bilanțul cutremurului din Turcia depășește cele mai pesimiste așteptări: mulți oameni sunt încă dispăruți

Peste 45.000 de persoane au murit în urma cutremurului care a lovit Turcia și Siria, iar bilanțul este așteptat să crească, în condițiile în care aproximativ 264.000 de apartamente din Turcia au fost distruse și mulți oameni sunt încă dispăruți în cel mai grav dezastru modern din țară, scrie Reuters.

La 11 zile de la producerea cutremurului, trei supraviețuitori au fost scoși vineri din dărâmături în Turcia. Bilanțul victimelor din Turcia se ridică la 39.672 de morți, în timp ce Siria vecină a raportat peste 5.800 de morți. Bilanțul Siriei nu s-a schimbat de câteva zile, informează Mediafax.

Moschei din întreaga lume au săvâșit vineri rugăciuni funerare în absență pentru morții din Turcia și Siria, mulți dintre aceștia neputând primi ritualuri funerare complete, având în vedere enormitatea dezastrului.

În timp ce multe echipe internaționale de salvare au părăsit zona cutremurului, echipele naționale au continuat sâmbătă să caute printre clădirile distruse în speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori care au sfidat moartea. Experții spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur.

Hakan Yasinoglu, în vârstă de 40 de ani, a fost salvat în provincia sudică Hatay, la 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în toiul nopții, pe 6 februarie, a anunțat Brigada de pompieri din Istanbul.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani, și Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvați în orașul istoric Antakya din Turcia, cunoscut în antichitate sub numele de Antiohia. Avci a fost pus în legătură video cu părinții săi, care i-au arătat copilul nou-născut.

“Îmi pierdusem complet orice speranță. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut ruina și am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viață de acolo”, a declarat tatăl său.

Organizațiile umanitare spun că supraviețuitorii vor avea nevoie de ajutor timp de câteva luni, având în vedere că o mare parte din infrastructura crucială a fost distrusă.

În Siria vecină, deja zdruncinată de mai bine de un deceniu de război civil, majoritatea victimelor s-au înregistrat în nord-vestul țării, o zonă controlată de insurgenți care se află în război cu președintele Bashar al-Assad – un conflict care a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur.

Părțile s-au confruntat în cursul nopții pentru prima dată de la dezastru, forțele guvernamentale bombardând periferia orașului Atareb, un oraș controlat de rebeli și grav afectat de cutremur, a raportat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Mii de sirieni care s-au refugiat în Turcia din cauza războiului civil din țara lor s-au întors la casele lor din zona de război, cel puțin pentru moment.

Nici Turcia și nici Siria nu au spus câte persoane sunt încă dispărute în urma cutremurului.

Familiile care încă așteaptă să-și recupereze rudele din Turcia sunt din ce în ce mai furioase din cauza a ceea ce consideră a fi practici de construcție corupte și o dezvoltare urbană profund defectuoasă, care au dus la distrugerea a mii de case și întreprinderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *