Bill Gates avertizează despre o iarnă “înfricoșătoare” pentru Europa

Miliardarul, militatnt fervent împotriva schimbărilor climatice, a spus că dependența Occidentului de combustibilii fosili ruși nu se va diminua prea curând.

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat că Europa s-ar putea confrunta cu o “situație foarte înfricoșătoare” în această iarnă, avertizând că creșterea prețurilor la energie în regiune ar putea însemna că oamenii nu vor putea să-și încălzească casele, pe fondul eforturilor unor națiuni de a renunța la energia rusă fără niciun fel de alternativă viabilă.

Vorbind cu jurnalistul Bloomberg Akshat Rathi pentru un episod de podcast, Gates a fost rugat să comenteze perspectivele “spectaculos de proaste” pentru europeni din cauza prețurilor din ce în ce mai mari la energie în această iarnă.

“Diferența dintre cantitatea de gaz natural de care este nevoie într-o iarnă foarte rece față de o iarnă blândă va surprinde oamenii. Este aproape un factor de trei”, a spus el. “Deci ar fi bine să sperați că va fi o iarnă destul de blândă… Dacă este o iarnă foarte aspră, compromisurile sunt foarte, foarte dificile, inclusiv limitarea utilizării industriale [a energiei] în mare parte, pentru care oamenii nu sunt cu adevărat pregătiți.”

Gates a fost sceptic cu privire la declarațiile unor țări occidentale că vor opri achizițiile rusești de energie ca răzbunare pentru conflictul din Ucraina, sugerând că Europa va trebui să rămână dependentă de aceste importuri pentru ceva timp.

“Așa că, atunci când oamenii îmi spun: “Hei, ne plac lucrurile tale legate de climă, pentru că îi putem spune [președintelui rus Vladimir] Putin că nu avem nevoie de el”, a continuat el, adăugând sarcastic: “Eu spun: “Da, peste 10 ani, sună-l și spune-i că nu ai nevoie de el.”

Gates a susținut că reactivarea centralelor pe cărbune și bazarea pe alte surse de energie mai puțin verzi este “pragmatică” și chiar va fi “bună pentru climă” pe termen lung, în timp ce “pe termen scurt, trebuie doar să găsești orice soluție, chiar dacă asta înseamnă că emisiile vor crește.”

Fostul director Microsoft a continuat, de asemenea, descriind dificultățile activismului climatic, menționând că efectiv “cere societății” “să se îndepărteze” de alternative mai ieftine și mai durabile de dragul planetei, mergând chiar până la a sugera că unele probleme de mediu s-ar putea să nu aibă niciodată o soluție.

“Nu cred că este realist să spunem că oamenii își vor schimba complet stilul de viață din cauza preocupărilor legate de climă”, a spus Gates. “Poți avea o revoluție culturală în care încerci să arunci totul, poți crea o situație de tip nord-coreean în care statul deține controlul. În afară de imensa autoritate centrală de a-i face pe oameni să se supună, cred că problema acțiunii colective nu este complet rezolvabilă.”

Chiar dacă toate “țările bogate” ale lumii ar dispărea pur și simplu, ele ar reprezenta doar mai puțin de o treime din emisiile globale de carbon, a spus Gates, adăugând: “Deci excesele țărilor bogate… chiar și să le reducă complet pe acestea… nu există o soluție la această problemă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *