Campanie naţională de strângere de semnături pentru petiţia “România merită în Schengen”

Eurodeputatul Eugen Tomac a dat startul campaniei naţionale de strângere de semnături pentru petiţia “România merită în Schengen”, după ce acesta a introdus o acţiune împotriva Consiliului UE în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a anula votul din 8 decembrie 2022.

“Pentru ca demersul să aibă şanse mai mari de succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces”, anunţă PMP.

Eugen Tomac va depune petiţia la Comisia de Petiţii a Parlamentului European prin care va solicita Parlamentului să intervină în acţiunea pe care deja a declanşat-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Din capitala culturală a Europei, Timişoara, dăm startul unei campanii de strângere de semnături pentru accesul României în Spaţiul Schengen. Semnăturile sunt necesare pentru a determina Parlamentul European să intervină în acţiunea pe care deja am declanşat-o la CJUE prin care am contestat veto-ul Austriei şi Olandei în privinţa accesului ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie european. Prin urmare, începând de astăzi îi invit pe toţi, pe absolut toţi cetăţenii români, dar nu numai, să semneze petiţia “România merită în Schengen”. Acesta este un drept dobândit prin efortul tuturor românilor. După 8 decembrie 2022, fiecare zi reprezintă încălcarea acestui drept. Această contestaţie pe care am iniţiat-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene rămâne singura cale prin care putem intra în Schengen în lipsa oricărui orizont ca o negociere politică între stat să fie dusă la bun sfârşit. Este o chestiune de demnitate naţională şi de libertate, lucruri pe care le putem apăra căutând dreptatea la CJUE”, a declarat Eugen Tomac.

Preşedintele Eugen Tomac lansează un apel de solidaritate către toţi românii care consideră că România merită în Schengen şi îi invită să intre pe site-ul https://romaniainschengen.ro/ şi să semneze petiţia “România merită în Schengen”.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a contestat, în 8 februarie a.c., votul din Consiliul JAI semnalând nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România. Membrii Consiliului JAI vor fi obligaţi să acorde un vot bazat pe cerinţele tehnice de aderare la spaţiul de liberă circulaţie, şi nu va mai putea fi dat “un vot politic”, dacă Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene va constata că decizia prin care României i se refuză aderarea la Spaţiul Schengen este una nelegală, fiind admisă acţiunea depusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *