Canalul Panama limitează traficul din cauza secetei

Autoritatea care administrează Canalul Panama a restricţionat marţi la 32 numărul de nave care pot tranzita zilnic această cale de navigaţie, din cauza scăderii nivelului apei, în urma secetei îndelungate, transmite dpa.
Anterior, numărul de vase permis era deja limitat la maximum 36 pe zi.

Acest canal din America Centrală care face legătura între Atlantic şi Pacific este una din cele mai importante căi maritime din lume. Are o lungime de circa 80 de kilometri între Colon, în nord, şi Ciudad de Panama, în sud.

Pe traseu se află trei sisteme de ecluze, cu ajutorul cărora navele sunt ridicate până la altitudinea de 28 de metri a lacului artificial Gatun, apoi coborâte din nou la nivelul mării. Pe măsură ce precipitaţiile în zonă se reduc, iar temperaturile cresc, nivelul lacului scade, ceea ce a diminuat capacitatea de navigaţie.

Conform publicaţiei de specialitate Lloyd’s List, pescajul maxim al navelor care pot trece prin canal a scăzut la 13,4 metri, de la 15,4 metri în mod normal.

Deşi în Panama a început sezonul ploios şi se aplică măsuri de economisire a apei, sunt necesare şi alte restricţii, a afirmat Autoritatea Canalului Panama. Acestea vor duce probabil la timpi de aşteptare mai mari pentru nave.

Prin Canalul Panama trec anual circa 14.000 de nave, care asigură aproximativ 6% din comerţul mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *