Cât de importantă este România pentru NATO? Mircea Geoană: ‘Aici este de fapt marea provocare pentru liderii şi pentru românii de astăzi’

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că problema pentru România este că deşi din punct de vedere strategic se află în cea mai bună situaţie din istorie, nu a transferat acest lucru în investiţii, modernizare, într-un salt istoric, precizând că aceasta este marea provocare pentru lideri şi pentru români.

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, cât de importantă este România pentru NATO.

“România are în sine un rol de buffer strategic şi de platformă strategică multi-regională, aş spune, fără egal. Poate Polonia să aibă un rol similar strategic. Problema pentru România şi o spun, nu ca lider NATO, o spun ca român, ca patriot român, este că dacă din punct de vedere strategic astăzi suntem în cea mai bună situaţie din istoria acestei naţiuni, niciodată nu am fost mai la adăpost decât acum, cu întreg Occidentul democratic, alături de noi şi noi partea Occidentului democratic în NATO şi în UE. Unde există încă o dificultate, este de a transfera relevanţa strategică imensă a României, rolul strategic imens al României, geografia excepţională a României, dacă vreţi, în dividende economice, în investiţii, în modernizare, într-un salt istoric. Şi aici este de fapt marea provocare pentru liderii şi pentru românii de astăzi, românii mai simpli şi românii care poate că au poziţii de influenţă, este cum facem ca această relevanţă strategică excepţională, faptul că NATO îţi asigură securitatea, că eşti în Uniunea Europeană, să te duci să fii la nivelul ţărilor occidentale, ăsta e de fapt proiectul naţional şi aici trebuie să facem mai bine”, a afirmat Mircea Geoană.

El a precizat că au început să se schimbe lucrurile din acest punct de vedere.

“Şi acum ne-am apucat, oarecum forţaţi de evenimente, să înţelegem că portul Constanţa şi porturile dunărene maritime Brăila, Galaţi, celelalte sunt imens de importante, strategic şi economic. Acum ne apucăm să facem puncte de trecere frontieră comună cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Înainte de Al Doilea Război aveam zeci şi zeci de puncte de trecere de frontieră între România, teritoriul românesc şi Basarabia, acum cu Republica Moldova. Acum sunt mult prea puţine. Deci infrastructuri, capacitate logistică, investiţii faptul că în clipa de faţă se schimbă…. Mai este şi un lucru foarte interesant astăzi, din nou, după mulţi, mulţi ani de zile, multe decenii între geopolitic, între strategie şi securitate şi economie s-a creat o relaţie atât de strânsă. În clipa de faţă se reclădesc lanţuri de aprovizionare şi de producţie, se relochează facilităţi de producţie”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a mai afirmat că ar fi păcat ca România să nu ajungă la un nivel economic comparabil cu importanţa strategică pe care o are.

“România este în siguranţă, este în NATO, dar cred că în clipa de faţă avem o obligaţie să încercăm cu toţii, liderii politici, liderii economici, noi, ca cetăţeni obişnuiţi, să încercăm să facem acest salt istoric. Ar fi păcat de Dumnezeu să nu aducem România din punct de vedere economic şi nivel de prosperitate şi civilizaţie la nivelul importanţei strategice pe care o are”, a mai transmis Mircea Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *