Câţiva români care se credeau la Cota 1400 au vrut să urce pe Mont Blanc în tenişi. Un primar francez ameninţă cu o taxă de 15.000 de euro pentru salvare sau înmormântare

Condiţiile de pe Mont Blanc sunt acum atât de periculoase încât un primar francez sugerează că alpiniştii ar trebui să deschidă un depozit de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile de salvare şi posibilele înmormântări.

Jean-Marc Peillex este primarul din Saint-Gervais, un sat situat la poalele celui mai înalt munte din Europa de Vest, al cărui vârf se află la 4.807 m.

Cei care au ignorat avertismentele şi au urcat pe traseul Goûter pe munte au jucat “ruleta rusească”, a spus el. Valul de căldură a sporit căderile de pietre.

Primarul Peillex a declarat că 10.000 de euro este costul mediu al unei salvări pe munte, iar costurile de înmormântare sunt de 5.000 de euro. “Este inacceptabil francezii să acopere aceste costuri”, a spus el într-un comunicat de presă.

Primarul Peillex a criticat unii “pseudo-alpinisti” care insistă să încerce urcarea pe munte “cu moartea în rucsac”.

El a declarat pentru BBC: “Am vrut să-i fac pe oameni să reacţioneze, să înţeleagă că astăzi este foarte periculos, aproape sinucigaş să urci”.

El a închis până la noi ordine refugiile montane de la Goûter şi Tête Rousse din cauza căderilor de pietre.

El nu a emis încă o hotărâre legală cu privire la depozitul propus, dar are puterea de a-l impune, a declarat el pentru BBC. El a spus că suma “trebuie să fie surprinzătoare pentru a atrage atenţia asupra acestui lucru”. “Dacă cineva crede că este ilegală, poate merge în instanţă pentru a o contesta”, a adăugat el.

El a spus că un grup de români a fost găsit pe munte pe 30 iulie, purtând pantaloni scurţi şi tenişi. Un elicopter al poliţiei le-a ordonat prin intermediul unui megafon să se întoarcă, a spus el, “şi în timp ce au făcut acest lucru, au spus că se vor întoarce a doua zi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *