CCR: Legea privind administrarea porturilor, neconstituţională. Inițiativa ar fi dus la deprofesionalizarea conducerilor unor instituții
CCR a admis sesizarea preşedintelui asupra Legii privind administrarea porturilor. Șeful statului a indicat că actul normativ diminua unele cerinţe privind experienţa profesională a membrilor organelor de conducere.
“În esenţă, Curtea a reţinut că intervenţia Parlamentului în cadrul procedurii de reexaminare a legii solicitată de Preşedintele României s-a făcut cu depăşirea limitelor cererii de reexaminare, iar soluţia legislativă pentru care Parlamentul a optat denotă o nouă voinţă politică, exprimând o altă viziune decât cea cuprinsă în legea adoptată iniţial”, a transmis Curtea Constituțională a României în privința verdictului dat.
Potrivit judecătorilor constituționali, “o astfel de situaţie echivalează cu crearea de novo a unei dispoziţii legale, într-o modalitate care eludează cadrul constituţional, fiind sustrasă mecanismelor democratice care asigură, în spiritul art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală, separaţia puterilor în stat, dar şi echilibrul şi controlul reciproc, prin nesocotirea dispoziţiilor art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală care conferă Preşedintelui României dreptul de a solicita reexaminarea legii transmisă spre promulgare”.
Președintele Klaus Iohannis a trimis CCR, la finalul anului trecut, o sesizare de neconstituţionalitate privind actul normativ, după ce acesta fusese reexaminat de Parlament la solicitarea sa. “Parlamentul a modificat condiţiile privind selecţia membrilor organelor de conducere, adoptând o lege cu un conţinut diferit faţă de forma iniţială şi, pe cale de consecinţă, o nouă soluţie legislativă neavută în vedere de cererea de reexaminare”, a arătat atunci șeful statului.
Cererea de reexaminare înaintată de președite Parlamentului, argumenta însă că în cuprinsul unor dispoziţii se foloseşte o terminologie neclară în privinţa domeniilor de studii, indicând impactul noilor condiţii şi al diminuării unor cerinţe privind experienţa profesională a membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare,
Având în vedere importanţa, rolul şi atribuţiile membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, este necesară menţionarea expresă a acestora în cadrul condiţiilor de selecţie, argumenta la acel moment președintele.
OUG nr. 160/2020 are rolul de a crea cadrul legal necesar aplicării Regulamentului (UE) 2017/ 352 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare şi a normelor comune privind transparenţa financiară a porturilor.