Cea mai puternică valuta europeană, în cel mai sărac stat european

Leul moldovenesc, moneda republicii Moldova, cel mai sărac stat din zona europeană, continuă să rămână cea mai puternică valută de referință, potrivit unei analize publicate de expertul economic Veaceslav Ioniță.

Leul în prezent este cu 7,8% mai puternic comparativ cu începutul de an, față de principalele 10 valute din țările care Moldova are cele mai mari relații comerciale, arată sursa citată. Această apreciere este cauzată de scăderea relativ puternică a cererii de valută din partea agenților economici și de creșterea puternică a ofertei de valută din partea persoanelor fizice, explică Ioniță. Astfel, detaliază expertul, cererea de valută din partea agenților economici s-a redus pe fondul ieftinirii prețurilor la resursele energetice și al stagnării consumului la populație.

Pe de altă parte, oferta de valută din partea persoanelor fizice a urcat considerabil, la 2,9 miliarde USD. În analiza publicată, economistul Veaceslav Ioniță consideră că oferta din partea persoanelor fizice este la rândul ei este determinată de 3 factori: a) necesitățile de consum, fiind neacoperite de venituri curente, au fost achitate cu economii valutare (nota redacției: în majoritate acumulate ca rezultat al muncii peste hotare); b) convertirea valutei cauzate de războiul din Ucraina, după ce, în primele două luni de la începutul războiului din Ucraina, populația Moldovei a procurat circa 500 milioane USD, valută pe care acum treptat o convertește înapoi în lei moldovenești. c) creșterea semnificativă a pseudo-remitențelor, care intră în republică în favoarea persoanelor fizice, urmare a tranzacțiilor cu Federația Rusă.

Orice monedă are, însă, două fețe, fapt sintetizat și de Ioniță, care conchide: ”Însă un leu puternic afectează enorm economia autohtonă și scade din competitivitatea produselor locale.”

Veaceslav Ioniță este doctor în economie, conferențiar universitar, expert pe probleme economice din Republica Moldova. În prezent este conferențiar univeristar la catedra de Management Social în cadrul Academiei de Studii economice din Moldova și expert pe probleme economice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale “Viitorul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *