Cel mai mare producător de îngrăşăminte din România şi-a redus producţia

Grupul elveţian Ameropa, care deţine pe plan local unele dintre cele mai mari companii din agrobusiness, ce însumează venituri totale de peste 10 miliarde de lei în 2021, a înfiinţat o companie nouă în acest an, Ameropa Biotech, care importă şi distribuie îngrăşăminte.

Îngrăşămintele sunt produse de o firmă cu acţionariat spaniol, conform datelor de pe site-ul companiei Ameropa.

„Ameropa Biotech este o nouă parte interesantă a grupului Ameropa, înfiinţată pentru a importa şi distribui nutrienţii şi biostimulanţii complexi pentru culturi Fertinagro Biotech către cultivatorii români. Fertinagro Biotech, un producător spaniol de îngrăşăminte deţinut de grupul Tervalis”, se arată pe site-ul Ameropa.

Ameropa Biotech va avea sediul în Bucureşti şi accentul se va pune pe promovarea şi vânzarea produselor pe piaţa românească. Aceste îngrăşăminte sunt produse înalt specializate, ci nu de bază, prin care reprezentanţii grupului îşi doresc să aducă o schimbare în piaţa de îngrăşăminte.

În prezent, grupul elveţian Ameropa, a ajuns acţionar majoritar al companiilor Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu, deţinând în prezent 70% din fiecare. Cele două firme au avut o creştere fulminantă în ultimul an şi prin achiziţionarea loc, Ameropa a devenit poate cel mai puternic grup din agricultura românească.

Promat Comimpex comercializează pe piaţă îngrăşăminte chimice, seminţe de cereale şi alte produse de protecţia plantelor. Agroind Cauaceu lucrează 4.500 hectare de teren, are o staţie de condiţionare a seminţelor de cereale şi multiplică sămânţă de la jucătorii mai din industrie care deţin soiuri. Pe lângă producţia de cereale şi multiplicarea seminţelor, face comerţ de îngrăşăminte chimice şi inputuri agricole, cât şi de cereale, are propria reţea de fitofarmacii şi capacităţii de stocare a cerealelor de peste 80.000 de tone.

Pe lângă acestea, Ameropa deţine în România Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, cu afaceri de 2,6 miliarde de lei anul trecut, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din portul Constanţa, cu venituri de aproape 180 de milioane de lei, conform datelor publice.

Achiziţia fabricii de îngrăşăminte pe bază de azot Azomureş şi a terminalului portuar Chimpex din Constanţa a fost cea mai mare făcută de grupul Ameropa până în prezent a fost finalizată în 2012. Azomureş este cea mai mare fabrică de producţie de îngrăşăminte din România. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti, potrivit datelor de pe site-ul Azomureş.

La finalul anului trecut, compania a luat decizia de a opri temporar producţia de îngrăşăminte, în contextul volatilităţii pieţei gazelor naturale, iar după patru luni de pauză a produs în cantităţi mici. „Producţia de îngrăşăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022”, potrivit datelor de pe site-ul firmei. Mai mult, în acest an, Harri Kiiski a demisionat din funcţia de director general al Azomureş, din motive personale, şi a fost înlocuit de Josh Zacharias.

Acum, în contextul în care fermierii caută îngrăşăminte pentru culturile ce vor fi însămânţate în primăvară şi sunt mai atenţi la produsele pe care le folosesc, astfel încât să aibă o productivitate mai mare şi să fie mai rezistente la secetă, iar multe fabrici din Europa de îngrăşăminte sunt închise, elveţienii pot muşca o bucată importantă din piaţă cu produsele înalt specializate ce le vor vinde prin Ameropa Biotech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *