Cele mai clare și îndepărtate imagini ale Universului, realizate de telescopul James Webb, au fost prezentate astăzi de NASA
NASA a publicat primul set de imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb.
În programul live de o oră în care fotografiile au fost dezvăluite una câte una, au fost prezentate imagini cu două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă şi un grup compact de galaxii.
„Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire”, a declarat în deschidere directorul NASA, Bill Nelson. „Fiecare va oferi omenirii o viziune asupra Universului pe care nu am mai văzut-o niciodată”, a adăugat el, potrivit AFP.
Luni, o primă imagine realizată de telescop, ce ilustrează vremurile îndepărtate ale cosmosului, a fost dezvăluită în prezenţa preşedintelui american Joe Biden, care a salutat momentul „istoric”.
Fotografia, care abundă în detalii, arată galaxii formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.
O altă imagine, în care apare Nebuloasa Carina, situată la o distanţă de aproximativ 7.600 de ani-lumină, ilustrează formarea stelelor. Ea găzduieşte numeroase stele masive, de câteva ori mai mari decât Soarele nostru.

Nebuloasa Inelului Sudic (Southern Ring) este o aşa-numită nebuloasă planetară (deşi nu are nimic de-a face cu planetele): este un nor imens de gaz ce înconjoară o stea muribundă.

Un alt obiectiv: Cvintetul lui Stephan, un grup de galaxii care interacţionează între ele într-un fel de dans cosmic.

Cum au putut fi fotografiate obiecte atât de îndepărtate? Folosind structuri cosmice pe post de lentilă, pentru a „mări” imaginea și a vedea mult dincolo de ele.
Efectul se numește „lentilă gravitațională” și a fost prezis de Albert Einstein, care a arătat că gravitația unui obiect cosmic foarte greu curbează țesătura spațiu-timp a Universului în apropierea lui.
Într-o postare pe Facebook, astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a explicat ce se vede în imaginea publicată de NASA luni noapte.
Luminițele albe strălucitoare, din care se împrăștie raze, sunt stele din galaxia noastră, Calea Lactee. „Ignorați-le”, îndeamnă deGrasse Tyson, pentru că nu ele sunt punctul de interes, dar nu au putut fi ocolite.
În centrul imaginii apare roiul de galaxii SMACS 0723, cum arăta în urmă cu 4,6 miliarde de ani (pentru comparație, vârsta Pământului este estimată la 4,5 miliarde de ani).
Acest roi masiv de galaxii funcționează ca o lentilă – gravitația sa extrem de puternică curbează spațiu-timpul în jurul său, făcând vizibile galaxiile din spatele lui, la distanțe mult mai mari, galaxii vechi de peste 13 miliarde de ani, după cum spunea Bill Nelson.
Efectul de lentilă gravitațională se poate observa privind la cele câteva galaxii care par deformate, ca un arc de cerc. Tocmai aceste galaxii deformate pun în evidență curbarea spațiu-timpului în jurul roiului de galaxii din centrul imaginii, explică Neil deGrasse Tyson.