China a efectuat un test cu o racheta balistică hipersonică anti-navă.
Se pare că armata chineză a testat cea mai avansată rachetă hipersonică anti-navă – numită YJ-21 sau „Eagle Strike-21” – înainte de sărbătorirea celei de-a 73-a aniversare a marinei chineze, a raportat South China Morning Post (SCMP) din Hong Kong.
Un scurt videoclip care a apărut pe rețelele de socializare arată ceea ce pare a fi racheta YJ-21 lansată de pe o navă de război Type 055 a Chinei – cel mai mare și cel mai avansat distrugător al marinei chineze, potrivit SCMP.
Puține detalii despre rachetă sunt disponibile până acum. Citând experți chinezi în apărare, SCMP a raportat că ar putea avea o rază de acțiune cuprinsă între 1.000 și 1.500 de kilometri (621 până la 932 mile) și este conceput pentru a viza grupurile de atac ale portavioanelor.
„Racheta YJ-21, care are o rază de acțiune de până la 1.000 km, este capabilă să lovească orice navă dintr-un grup de atac”, a declarat un analist naval din Beijing, Li Jie, pentru SCMP. Distrugătoarele de tip 055 au până la 112 celule de rachete cu lansare verticală, a adăugat lucrarea.
Știrea a fost preluată de presa occidentală, inclusiv de The Times, care a declarat joi că racheta ar putea reprezenta un „risc” pentru portavioanele americane.
„Imaginile video cu lansarea YJ-21, dintr-un crucișător din clasa Renhai de tip 055, au provocat avertismente din partea analiștilor că racheta hipersonică reprezintă o amenințare și mai mare pentru portavioanele americane decât DF-21 și DF-26. rachete balistice deja desfășurate de marina chineză”, a spus ziarul.
Oficialii chinezi nu au comentat până acum rapoartele din presă. Nici Washingtonul.
Evoluția vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing și Washington din cauza Taiwanului. China consideră insula o parte inalienabilă a teritoriului său. Taiwanul este autoguvernat din 1949, dar nu și-a declarat niciodată oficial independența față de China, așa că Beijingul îl consideră un teritoriu separatist în cadrul politicii sale “o singură China”.
Beijingul a avertizat, de asemenea, că, deși preferă o soluție pașnică pentru reintegrarea insulei, nu ar ezita să folosească forța dacă Taipei ar încerca să rupă legăturile cu China continentală.
În ciuda faptului că a recunoscut Beijingul ca fiind singura autoritate legitimă din China din 1979, Washingtonul nu menține relații diplomatice oficiale cu Taiwan, în timp ce sprijină activ impulsul său pentru independență și îi aprovizionează cu arme.
Săptămâna trecută, armata chineză a organizat exerciții majore în strâmtoarea Taiwan, pe fondul vizitei unei delegații importante a Congresului SUA la Taipei.