China modifică vremea prin însămânțarea norilor pentru a salva râul Yangtze de la secare
Avioanele chineze aruncă iodură de argint în înaltul cerului pentru a aduce ploaia în regiunile străbătute de râul Yangtze, care a secat în anumite zone, pe măsură ce seceta provocată de unul dintre cele mai puternice valuri de căldură pune stăpânire pe o mare parte din China, informează CNN.
Mai multe regiuni de-a lungul râului Yangtze au lansat programe de modificare a vremii, dar din cauză că stratul de nori era prea subțire, operațiunile din unele părți afectate de secetă ale bazinului hidrografic al râului au rămas în așteptare. Ministerul Resurselor de Apă a anunțat miercuri că secarea bazinului râului Yangtze afectează rezervele de apă potabilă ale comunităților rurale.
Hubei a devenit miercuri cea mai nouă provincie chineză care anunță că va apela la însămânțarea norilor cu ajutorul iodurii de argint pentru stimularea ploii.
Cel puțin 4,2 milioane de locuitori ai regiunii Hubei au fost afectați de seceta severă începând din luna iunie, potrivit serviciului de gestionare a situațiilor de urgență. Peste 150.000 de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 400.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate din cauza temperaturilor mari și a secetei.
Yangtze este doar unul dintre multele râuri și lacuri din întreaga emisferă nordică a Pământului care seacă și se micșorează din cauza valurilor de căldură tot mai dese și a ploilor tot mai rare.
Printre acestea se numără Dunărea, râul Rin din Germania și râul Colorado din SUA.
Fabricile dintr-o regiune cu 84 de milioane de locuitori s-au închis timp de o săptămână China a alocat multe fonduri și a dezvoltat noi surse de aprovizionare pentru a combate impactul secetei asupra recoltelor și a fermelor de animale, unele dintre ele fiind relocate temporar în alte regiuni, potrivit Ministerului Finanțelor din China.
Pentru a crește volumul de apă a râului în aval, Barajul celor Trei Defileuri, cel mai mare proiect hidroenergetic al Chinei, va deversa cu 500 de milioane de metri cubi mai multă apă pentru următoarele zece zile.
Căldurile au forțat autoritățile din provincia Sichuan, în sud-vestul țării, în care trăiesc 84 de milioane de oameni, să închidă toate fabricile timp de șase zile săptămână aceasta pentru a reduce consumul de electricitate. Au trecut deja mai mult de 60 de zile de când valul de căldură prin care trece China a început – cea mai lungă perioadă de caniculă din ultimii 60 de ani.
Centrul Național pentru Climă a avertizat că, deși este deja cea mai severă perioadă de căldură de când au început să fie înregistrate datele, canicula s-ar putea înrăutăți în zilele următoare. Numărul de stații meteorologice care au înregistrat temperaturi mai ridicate de 40 de grade Celsius a ajuns la 262, un nou record pentru China. În opt dintre ele, temperaturile au ajuns la 44 de grade Celsius.