China se uită urât spre Marea Britanie și avertizează liderii de la Londra

Administraţia de la Beijing i-a îndemnat pe liderii politici de la Londra să nu mai exagereze riscurile atribuite Chinei, în contextul în care fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, candidat pentru postul de prim-ministru, a catalogat activităţile chineze ca fiind “cea mai mare ameninţare”.

“China şi Partidul Comunist Chinez reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii, a securităţii mondiale şi prosperităţii, în acest secol”, a afirmat Rishi Sunak luni, informează Mediafax.

Şi Liz Truss, ministrul de Externe în exerciţiu şi adversarul lui Rishi Sunak în cursa pentru funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru britanic, a criticat ascensiunea Chinei şi riscurile aferente.

Administraţia de la Beijing a reacţionat la afirmaţiile fostului ministru britanic de Finanţe. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul nu vrea să se implice în politica internă britanică, dar a cerut evitarea exagerărilor despre ameninţările generate de China.

“Vreau să îi informez pe unii politicieni britanici că nu pot rezolva problemele proprii invocând mereu China pentru a declanşa polemici, amplificând ameninţarea chineză şi lansând afirmaţii iresponsabile”, a declarat Zhao Lijian, potrivit cotidianului The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *