China și Coreea de Sud sunt în conflict din cauza unui sistem anti-rachetă: “Este un pericol ascuns uriaș”

China și Coreea de Sud au reluat un conflict legat de un sistem de scut antirachetă american amplasat pe teritoriu sud-coreean și despre care chinezii susțin că reprezintă o “amenințare” la adresa securității lor, relatează Reuters.

Conflictul dintre guvernele de la Beijing și Seul revine în atenție în condițiile în care noua administrație sud-coreeană spera că va putea să atenueze probleme mai vechi în relațiile chino-coreene.

Conflictul a pornit din cauza sistemului Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) și vine după prima vizită a noului șef al diplomației sud-coreene la Beijing, într-o perioadă în care guvernul de la Seul încearcă să imbunătățească relațiile cu China.

Chinezii susțin că radarul foarte puternic al THAAD poate să fie folosit pentru a spiona spațiul aerian al țării și a blocat mai multe importuri culturale și comerciale după ce guvernul de la Seul a anunțat amplasarea lui, în 2016.

Administrația prezidențială sud-coreeană a transmis, joi, că sistemul amplasat pe teritoriul țării este menit să fie un sistem defensiv. Declarația vine după ce China a cerut imperativ Coreei de Sud să nu mai desfășoare alte baterii și să limiteze folosirea celor existente.

Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care vede sistemul drept esențial pentru a contracara rachetele nord-coreene, s-a angajat să nu mai onoreze promisiunile administrației precedente de a limita noi desfășurări ale THAAD, de a nu mai participa la scutul global al SUA și de a nu forma o alianță trilaterală cu Japonia și SUA.

În campania electorală, Yoon anunța că va cumpăra o nouă baterie THAAD, însă de când a preluat funcția, guvernul său a susținut că se concentrează pe “normalizarea” operării sistemului existent.

Ministrul de externe sud-coreean, Park Jin, și cel chinez, Wang Yi, s-au întâlnit, marți, pentru a găsi modalități de a redeschide negocierile de denuclearizare cu Coreea de Nord și pentru a relua exporturile culturale, precum muzica K-Pop sau filmele sud-coreene spre China, blocate din 2016.

Wang a spus, miercuri că el și Park “s-au pus de acord ca fiecare să ia în considerare îngrijorările legitime ale celuilalt și să continue să gestioneze prudent și adecvat problema pentru ca ea să nu devină o piedică în fața dezvoltării relațiilor bilaterale”.

Totuși, chinezii spun că THAAD “subminează interesele strategice de securitate ale Chinei”. Ulterior, presa de stat chineză a scris că THAAD este “un pericol ascuns uriaș care nu poate fi evitat în discuțiile dintre China și Coreea de Sud”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *