Chris Hipkins este noul premier al Noii Zeelande după demisia-surpriză a Jacindei Ardern

Chris Hipkins a fost învestit premier al Noii Zeelande în cursul unei ceremonii la Wellington, la o săptămână după ce Jacinda Ardern și-a anunțat retragerea bruscă de la putere, scrie AFP.

“Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele”, a declarat cu acest prilej Hipkins, 44 de ani, spunând că este “motivat” şi “entuziast” în faţa “provocărilor care se prezintă”.

Chris Hipkins a fost salutat pentru mandatul său de aproape doi ani ca ministru responsabil cu lupta împotriva COVID-19, într-o ţară care şi-a închis frontierele pentru a evita pandemia şi le-a redeschis abia în august 2022.

Jacinda Ardern a uimit Noua Zeelandă anunţându-şi retragerea bruscă de la putere, la mai puţin de trei ani după ce a câştigat un al doilea mandat într-o victorie electorală zdrobitoare.

Ardern, 42 de ani, a afirmat săptămâna trecută că “nu mai are suficientă energie” pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de COVID-19.

“Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani”, a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.

Popularitatea guvernului laburist s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.

Demisia ei a declanşat o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins a descris drept “absolut odioase” atacurile suferite de Jacinda Ardern în timp ce era şefa guvernului.

Jacinda Ardern a spus, însă, marţi că “ar detesta” ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *