Cine și de ce se luptă pentru preluarea spitalelor de la Transporturi

Rectorii universităților de Medicină din țară solicită să le fie transferate cele 15 spitale aflate acum în subordinea Ministerului Transporturilor.

Solicitarea este urmarea anunțului premierului Nicolae Ciucă – acesta a decis formarea unui comitet interministerial care să înceapă procesul de transfer către autoritățile locale.

“Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de Medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele”, se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Primul rector care a lansat inițiativa preluării acestor spitale de către UMF-uri și transformarea lor în spitale universitare a fost prof.dr. Leonard Azamfirei, șeful Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş. Acesta a adus ca argument topul World’s Best Hospitals 2022, în care primele 25 de spitale din Europa (din 250 clasificate) sunt universitare: “În toată lumea, performanţa medicală de vârf se face mai ales în spitalele universitare, fără ca această afirmaţie să diminueze în vreun fel importanţa activităţii medicale din celelalte spitale publice sau private, care are însă o orientare mai ales comunitară, cu adevărat necesară de altfel, la fiecare nivel sau uneori chiar de rentabilitate imediată, cu referinţă, mai ales la serviciile medicale private”, a arătat dr. Leonard Azamfirei, pe Facebook. Inițiativei s-au raliat și rectorii UMF București, Iași și Cluj.

Spitalele universitare, mai argumentează rectorii, pot deveni centre de excelență în cercetare, pot pregăti atât studenți în medicină, cât și medici rezidenți, plus că se intră într-o normalitate: Ministerul Transporturilor se va ocupa de transporturi, iar cel al Sănătății – de Sănătate.

Transferul acestor spitale către universități și către autoritățile locale, mai spun rectorii, este “ocazia de aur” de a crea și la noi o rețea națională de spitale universitare așa cum există în toate sistemele medicale performante din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *