Cine sunt procurorii care vor să conducă marile Parchete din România
La fiecare dintre funcțiile procuror-șef s-au înscris cel puțin doi candidați, printre aceștia fiind și persoanele aflate în prezent la conducere, care vor un nou mandat.
Pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au înscris Gabriela Scutea și Alex-Florin Florența. Scutea deține în prezent funcția de șefă a Parchetului General, în timp ce Florența este procuror din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție s-au înscris Crin Bologa și Marius Voineag. Bologa e șeful de acum al DNA, iar Voineag angajat în cadrul instituției.
Potrivit anunțului Ministerului Justiției, “interviurile vor avea loc la sediul Ministerului Justiției (…) la datele de 20.02.2023 și 21.02.2023”.
În ceea ce privește șefia DIICOT, s-au înscris trei persoane. Mai precis, Ioana Bogdana Albani, Albu Alina și Oana Daniela Pâțu. Oana Pâțu este șefa interimară a DIICOT, după demisia Giorgianei Hosu. Interviurile pentru șefia DIICOT vor avea loc pe 24 februarie. Toate interviurile se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.
Ministerul Justiţiei a lansat, în 27 decembrie, selecţia procurorilor în vederea formulării către preşedintele Klaus Iohannis a propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), funcţie vacantă începând cu 21 februarie 2023, şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie vacantă începând cu 21 februarie 202
Procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa ministrului justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, un interviu constând în:
1.susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează;
2.verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului;
3.evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.
Rezultatele selecţiei vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, la 27 februarie, în cazul șefilor Parchetului General și DNA. De asemenea, pe 1 martie va fi publicat și numele noului șef DIICOT.
Propunerile motivate ale ministrului justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia. Ultimul cuvânt îl are Klaus Iohannis.
Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie, în care sunt cercetate 122 de persoane, menţionând că “prejudiciile sunt enorme”.
“S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi, avem înca în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, sunt deja suspecţi sau inculpaţi peste 122 de persoane. Prejudiciile sunt enorme”, a declarat Crin Bologa, la conferinţa de bilanţ a DNA. Şeful DNA a prezentat bilanţul activităţii instituţiei în 2022, catalogând rezultatele drept “remarcabile”. Bologa a făcut referire la lipsa de resurse umane, precum şi la provocările întâmpinate de instituţie în cei trei ani de mandat, trecând în revistă modificările legislative.
Procurorul a menţionat că în ultimii trei ani s-a înregistrat o creştere a numărului de dosare deschise după sesizarea din oficiu sau ca urmare a sesizării cetăţenilor, în 2022 fiind înregistrate 2.193 de sesizari de la persoane fizice şi juridice. Bologa a susţine că a scăzut numărul dosarelor mai vechi de 5 ani, anul trecut fiind 263 astfel de cauze (de la 455 la preluarea mandatului, în urmă cu 3 ani).