Ciocniri între manifestanţi şi forţe de ordine la Paris, la mobilizarea împotriva creşterii vârstei de pensionare. 20 de arestări la paris şi 17 la Lyon

Membri ai unor grupuri radicalizate şi violente – Black Bloc – au aruncat cu pubele, PET-uri şi fumigene în forţe de ordine, joi, la Paris, în cadrul zilei de mobilizare împotriva unei reforme a pensionării, iar unităţi mobilizate au acţionat în vederea dispersării grupului cu gaze lacrimogene, la câţiva paşi de Piaţa Bastiliei, relatează Le Figaro.

Numeroşi elevi participau la manifestaţii la Paris.

”Rezistenţă împotriva celor care vor să sărăcească tinerii!”, strigau elevii, care purtau bannere.

”Vrem să ni se dea de lucru vât mai devreme posibil”, declară Manès, în vârstă de 15 ani, de la Liceul Buffon de la Paris, venit să-şi exprime opoziţia faţă de creşterea vârstei pensionării de la 62 la 64 de ani.

Prefectura Poliţiei Parisului anunţă că 20 de persoane au fost arestate la manifestaţiile din capitala franceză, la manifestaţii împotriva reformei pensionării.

Ciocniri au avut loc joi după-amiaza între forţe de ordine şi manifestanţi în zona Pieţei Bastiliei.

Aceste ciocniri au avut loc la o distanţă importantă de delegaţiile sindicatelor care participă la această zi de mobilizare.

Prefectura Poliţiei din Lyon a anunţat că la manifestaţiile din acest oraş au luat parte 23.000 de persoane.

Joi au fost arestate 17 perdsoane, a anunţaty Prefectura din Rhône.

Un grup de persoane din mediile ”ultrastângii” a atacat o patrulă a poliţiei muncipale în zona Vieux-Lyon.

Forţe de ordine au intervenit rapid.

Coloane ale forţelor de ordine s-au desfăşurat la intersecţia rue du Pas de la Mule cu boulevard Beaumarchais pentru a întrerupe coloana. Potrivit ziarului, tensiunile au crescut în urma unor invective, iar membri din cadrul Compagnies républicaines de sécurité (CRS) au intervenit ”în forţă”.

Nivelul participării la această primă şi cea mai urmărită zi de mobilizare împotriva precedentului proiect de reformare a pensiilor era, la 5 decembrie 2019, de 36,5%, relatează AFP.

Participarea salariaţilor EDF la mobilizarea de joi era, la prânz de 44,5% din efectivul total, a anunţat conducerea companiei energetice – un nivel mult mai important decât la manifestaţii precedente de acest tip.

Puterea parcului nuclear se preconiza să scadă la 63% joi la prânz, faţă de 72% cât prevedea EDF, potrivit unor date ale companiei analizate de AFP.

Greva antrenează indisponibilitatea sau scăderea producţiei la şapte reactoare – Paluel 2, 3 şi 4, Belleville 1 şio 2, Chinon 3 şi Gravelines 5.

Aproape trei funcţionari din zece (28%) se aflau în grevă joi, la prânz, în funcţia publică de stat, care are 2,5 milioane de agenţi, potrivit unor date comunicate de către Ministerul francez al Funcţiei Publice.

În teritoriu, unde sunt aproape două milioane de agenţi, nivelul participanţilor la grevă era de 11,3%, iar în funcţia publică la spitale, care numără 1,2 milioane de agenţi, nivelul greviştilor a atins 9,9%.

Nivelul participării la greva de joi faţă de cel de la prima zi de mobilizare, la 5 decembrie 2019, împotriva unui prim proiect de reformarea a pensionării al lui Emmanuel Macron, era cu cinci puncte procentuale mai mic în cadrul funţcionarilor (33% în 2019), însă se află într-o creştere uşoară în teritoriu (10% în 2019) şi în mediul spitalicesc (8,7%), potrivit datelor ministerului.

Cele opt sindicate reprezentantive ale funcţiei publice au îndemnat împreună la mobilizare.

Ele se opun în bloc creşterii cu doi ani a vârstei de pensionare, de la 62 de ani în prezent, la 64 de ani în 2030.

În învăţământ, un bastion sindical al funcţiei publice, Ministerul Educaţiei a anunţat un nivel al particopării la grevă de 42,35% în ciclul primar şi de 34,66% în ciclul secundar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *