Coaliția amână reformele importante pentru la toamnă, pe fundal de proteste

Reformele presante ale Guvernului, cum sunt cele pe fiscalitate, zona bugetară, dar și pensiile publice, vor fi tranșate cel mai devreme la început de septembrie, fiind așteptat rezultatul vizitei membrilor Executivului la Bruxelles și ședințele conducerilor celor două partide din Coaliție.

Începând de lunea viitoare, 28 august, la Bruxelles încep discuțiile miniștrilor Muncii (Simona Bucura-Oprescu), Finanțelor (Marcel Boloș) și Investițiilor și Proiectelor Europene (Adrian Câciu) cu reprezentanții Comisiei Europene, atât pe problematici de PNRR, cât și pe alte proiecte în care există colaborarea între stat și forul executiv de la Bruxelles. De asemenea, la Bruxelles ar urma să meargă și Marcel Ciolacu, susțin surse politice, pentru a discuta la nivel înalt despre temele prioritare, dat fiind că pe agenda guvernanților sunt pentru negociere măsurile pe fiscalitate sau agrearea formei finale a legii pensiilor speciale, retrimisă în Parlament de CCR.

În a doua parte a aceleiași săptămâni va avea loc o ședință extinsă a conducerii PNL (pe 1 septembrie), fiind posibilă și una a conducerii PSD, susțin surse din Coaliție. În cazul în care nu ar avea loc Consiliu Politic, ar urma să se desfășoare ședințe de grupuri. Anul acesta, spre deosebire de cei anteriori, Școala de Vară a TSD are loc mai târziu, în perioada 14-17 septembrie. Tradițional, la acest eveniment vin și mai mulți lideri ai partidului.

Noua sesiune parlamentară începe pe 4 septembrie, într-un context dificil. Numeroase sindicate critică Puterea pentru măsurile de austeritate pe care vrea să le ia. Ultimul sindicat ieșit la rampă prin nemulțumirile sale vocale este Sindicatul Național al Salariaților din Instituțiile Ministerului Muncii (adică angajații din minister, AJPIS-uri, AJOFM-uri etc.). Problemele acestui sindicat, anunțate la finalul săptămânii trecute pe Facebook, sunt că Ministerul Muncii, înainte de a trece la reorganizarea instituțiilor, nu a consultat reprezentanții sindicali, existența unui deficit de personal, dar și faptul că nu există încă o schiță a legii salarizării care să fie trimisă pentru discuții aplicate.

De asemenea, sindicaliștii din Ministerul Finanțelor (Sindicatul Național Finanțe Publice) au trimis noi documente către conducerea instituției, în care arată că există probleme în ceea ce privește interpretarea grilei de salarizare (salarii de bază și sporuri), pentru că sunt documente interne care se bat cap în cap, iar interesul e și mai mare acum, dat fiind că unele sporuri vor fi plafonate, iar în funcție de salariul brut are loc acordarea voucherelor de vacanță și a normelor de hrană.

Mai mult, aceștia arată că sunt sentințe judecătorești prin care personalul de la Direcțiile Generale de Administrare Fiscală ar fi trebuit să beneficieze de un spor de 20% pentru suprasolicitare neuropsihică, dar pe care nu l-au primit până în prezent.

Luni a avut loc un protest de câteva ore și în fața Poștei Române, în stradă fiind cei care au manifestat pentru că instituția va trimite acasă în jur de o sută de persoane, în urma procesului de reorganizare, potrivit ultimelor furnizate de autorități.

Marți ar urma ca sindicaliștii din domeniul finanțelor să facă o grevă de avertisment șă aibă loc o pichetare a Ministerului Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *