Coaliția, împărțită privind răspunsul la gestul provocator al lui Viktor Orban. Premierul maghiar, fular cu Ungaria Mare

Viktor Orban agită din nou spiritele în regiune, după ce a apărut la un meci de fotbal cu un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari. Gestul făcut de liderul maghiar a fost rapid taxat de MAE, însă în Coaliție părerile sunt împărțite.

Viktor Orban a publicat mai multe imagini în care apare purtând la ultimul meci al naționalei maghiare, cu reprezentativa Greciei, un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, fiind astfel inclusă şi Transilvania, precum și teritorii aflate acum la alte state. Și nu e primul gest de acest fel, în urmă cu doi ani fotografiindu-se cu o hartă a Ungariei Mari și punând pe Facebook poza.

MAE român a condamnat atitudinea revizionistă a lui Viktor Orban, fiind înștiințat ambasadorul Ungariei la București. Conform MAE, atitudinea oficialului ungar este “în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”. Gestul a fost considerat inacceptabil.

La nivelul Guvernului, purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Cărbunaru, a precizat că instituția nu comentează gestul lui Orban. O atitudine similară au avut-o și cei din UDMR. Hegedus Csilla, purtătoarea de cuvânt a UDMR, a refuzat orice comentariu legat de liderul de la Budapesta. UDMR-istul cu cea mai mare funcție la Senat, Laszlo Attila, a refuzat la rândul său comenteze subiectul, fiind de părere că e pur și simplu fularul lui Orban.

În rândul marilor forțe din Guvern, părerile sunt împărțite. Senatorul PSD Titus Corlățean a subliniat că este vorba despre “un gest politic condamnabil care încalcă și dispoziții, dar și spiritul tratatului politic bilateral și parteneriatul strategic” dintre România și Ungaria. Potrivit senatorului, ar fi nevoie de o discuție directă a șefului de stat, Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă și a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cu liderii politici ai Ungariei. “Președintele României, care a fost extrem de pasiv în toți acești ani, prim-ministrul actual și ministrul de Externe să aibă un dialog politic foarte clar cu omologii din Ungaria pentru a se abține de la aceste atitudini”, a declarat Titus Corlățean.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a explicat că, în opinia sa, nu pare a fi o provocare. “Viktor Orban apelează fără îndoială la aceste gesturi și nu sunt noi pentru că el mereu încearcă să își identifice și să-și completeze acest arsenal de propagandă. Cred că pentru noi ar fi o greșeală dacă am lua în serios acest gest, un fular al naționalei maghiare, fie el cu harta Ungariei Mari”, a precizat Stroe.

O reacție a venit și din afara granițelor României, din Ucraina. Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a da explicații. “Fotbalul nu este politică”, a explicat Viktor Orban, pe Facebook, după controversele apărute.

Gestul premierului maghiar vine la scurt timp după ce șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia în întâlnirile avute la Budapesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *