Comisia Europeană reduce birocraţia şi costurile pentru a stimula extinderea reţelelor 5G
Comisia Europeană vrea să reducă birocraţia şi costurile pentru a ajuta operatorii de telefonie, precum Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia şi alţii, să îşi extindă reţelele de telefonie 5G, arată un document al Executivului comunitar consultat de Reuters.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană, care vrea ca toţi europenii să aibă conectivitate la nivel de gigabit şi 75% dintre companiile din UE să utilizeze infrastructura cloud sau inteligenţa artificială în 2030, ar urma să îşi anunţe propunerea, denumită Gigabit Infrastructure Act, în data de 10 februarie.
Măsurile avute în vedere de Executivul comunitar ar putea să permită operatorilor de telecomunicaţii să îşi diminueze costurile administrative cu aproximativ 40 de milioane de euro pe an, estimează Comisia Europeană.
“Mai multe din modificările propuse au în vedere să facă regulile şi procedurile mai clare, mai simple şi mai eficiente, să permită părţilor să înţeleagă mai uşor care sunt drepturile şi obligaţiile lor şi încearcă să promoveze sinergiile”, se arată în documentul menţionat. “Propunerea prevede, de asemenea, orientări la nivelul Uniunii (acces la infrastructura fizică şi unele criterii pentru acces şi reguli de coordonare), ceea ce ar trebui să faciliteze implementarea coerentă a propunerilor relevante precum şi soluţionarea potenţialelor dispute”, se mai arată în document.
Printre măsurile avute în vedere este şi aceea că furnizorii de telecomunicaţii pot accesa infrastructura fizică deţinută şi controlată de entităţi din sectorul public, indiferent de locaţia lor conform unor termeni corecţi şi rezonabili.
În noiembrie 2022, în România, Orange anunța că a câștigat dreptul de a utiliza bandă de 220 MHz în frecvențele 700 MHz, 1500 MHz și 3400-3800 MHz, în urma finalizării licitației de spectru 5G organizată de ANCOM.
În urma licitației, Orange devine operatorul din România cu cel mai mare portofoliu de spectru. Orange devine și operatorul cu cele mai mari investiții în infrastructura de comunicații locală, taxele de licență, pentru achiziționarea acestor drepturi pe 25 de ani, ridicându-se la 264,6 milioane euro.
După ce a fost primul operator din Grupul Orange ce a lansat serviciul 5G, Orange România a dezvoltat un ecosistem de conectivitate 5G, un portofoliu de terminale, servicii pentru clienți rezidențiali și companii, dar și un hub de inovație în laboratorul 5G din București.
Rețeaua Orange 5G este prezentă astăzi în 20 de orașe din România, rețeaua 4G acoperă 98,49% din populația țării și 100% din populația urbană, fiind prezentă în peste 13.000 de localități, în timp ce peste 9.200 de localități beneficiază de prezență 4G+.