Compania norvegiană Aker s-a retras din consorţiul interesat să cumpere 51% din OMV

Compania norvegiană Aker ASA a declarat miercuri că s-a retras din consorţiul care a făcut oferta în luna iulie pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV.

“Am făcut parte când a fost trimisă scrisoarea, dar nu mai suntem”, a declarat miercuri pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Aker ASA, Atle Kigen. El a refuzat să comenteze motivul pentru care Aker nu mai face parte din grup.

Un consorţiu din care făcea parte grupul energetic gigant norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV.

Consorţiul, din care mai făceau parte traderul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia de E&P, a precizat ziarul austriac Kurier.

Consorţiul a declarat că este în măsură să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate de top pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV. Kurier a u spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acest gaz către Austria, o ţară fără ieşire la mare care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

“Întrucât OMV se află în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării noii strategii, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul executiv al companiei norvegiene Mime Petroleum, era “şeful consorţiului”.

De asemenea, oferta nu a inclus unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a relatat Kurier.

Consorţiul a estimat valoarea participaţiei de 51% în divizia E&P la 5,5 miliarde de dolari până la 7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *