Congresul SUA, acord de ultim moment pentru a evita închiderea activităţii federale

Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt, relatează BBC.

Un proiect de lege care menţine finanţarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, dar care nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, a fost aprobat în Senat cu 88 de voturi la 9.

Rezoluţia de 45 de zile a fost propusă de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

Odată promulgată, ea va evita o întrerupere a serviciilor federale.

Un shutdown, care ar fi urmat să trimită zeci de mii de angajaţi federali în concediu fără plată şi să suspende diverse servicii guvernamentale, ar fi urmat să înceapă duminică la ora 00:01 (04:01 GMT).

Dar, într-o răsturnare de situaţie dramatică, sâmbătă după-amiază, republicanii din Camera Reprezentanţilor s-au străduit să adopte o măsură de finanţare temporară care ar menţine guvernul deschis pentru încă 45 de zile şi nu ar face concesii majore în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor.

Măsura a fost susţinută de mai mulţi democraţi decât republicani, până la 90 de republicani votând împotriva ei.

Măsura a fost o lovitură pentru un mic grup de republicani de dreapta care au blocat negocierile în cameră cu cereri inflexibile de reducere a cheltuielilor.

Cu toate acestea, având în vedere că majoritatea legislatorilor doresc să evite o închidere a activităţii, una dintre cererile cheie ale facţiunii – nu mai există fonduri americane pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei acesteia de către Rusia – este reflectată în proiectul de lege.

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după votul din Senat, preşedintele Joe Biden a declarat că “republicanii extremişti din Camera Reprezentanţilor” au încercat să creeze o “criză fabricată” şi l-a îndemnat pe preşedintele McCarthy să permită adoptarea fără întârziere a unui nou acord de finanţare pentru Ucraina.

Camera Reprezentanţilor a votat cu 335-91 pentru finanţarea guvernului până la 17 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *