Constanța: Regal de artă națională de Ziua Universală a Iei

În acest weekend, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanţa este programat un regal de artă și tradiție autentică. Ziua Universală a Iei va fi marcată, timp de trei zile, printr-un eveniment care va celebra cămașa femeiască, piesa care imprimă strălucire și dă specificitate costumului tradițional femeiesc.

Două creatoare de ii și cămăși românești, Goran Iulia din Breaza, Prahova şi Andronic Vera din Mănăstirea Humorului, Suceava, vor face demonstraţii de lucru şi vor oferi informaţii legate de varietatea motivelor, croiului şi a modelelor autentice ale iilor și cămășilor vechi şi noi din zonele geografice pe care le reprezintă.

Specificul local va fi asigurat de creatoarea Epsen Memet din Constanța. Ea va face dovada măiestriei în realizarea podoabelor din mărgele ce accesorizează cămășile. Totodată, membrele Asociaţiei „Cusături dobrogene” din Constanţa vor face demonstraţii de lucru, fiind organizate după modelul şezătorilor de altă dată.

Când spunem tradiție, spunem continuitate, deopotrivă. Alte două ateliere de creaţie vor întregi sărbătoarea. Copii de la două grădiniţe din Constanţa vor picta „Sânziene pe linguri”. Prima activitate va avea loc în 22 iunie, de la ora 10.00, cu participarea prichindeilor de la Grădiniţa „Căsuţa din Pădure”, iar al doilea atelier va avea loc în 23 iunie, tot de la ora 10.00, şi vor fi prezenţi preşcolarii de la Centrul Educaţional Victoria.

Organizator al evenimentului este Consiliul Judeţean Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *