Cu apa până la brâu într-un câmp de orez, Kim Jon Un a început să ceară pedepse severe pentru “puturoșii iresponsabili”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat modul “iresponsabil” în care guvernul său a gestionat inundațiile legate de recenta furtună Khanun, a relatat marți presa de stat de la Phenian, preluată de AFP.

Imaginile făcute publice arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din regiunea Nampho, cu apa aproape până la brâu, luând notițe și dând – cu o figură încruntată – instrucțiuni unor subordonați.

Pagubele nu au fost “o calamitate datorată dezastrelor naturale, ci un dezastru uman datorat iresponsabilității (…) puturoșilor”, a declarat el, a transmis agenția oficială de presă nord-coreeană (KCNA).

Potrivit KCNA, Kim a “acuzat cu severitate” oficialii guvernamentali, atacându-l în special pe premierul Kim Tok Hun. Acesta din urmă “s-a deplasat o dată sau de două ori pe șantier cu o atitudine de spectator”, a continuat agenția.

Furtuna tropicală Khanun a trecut prin Coreea de Nord la începutul lunii august, o țară vulnerabilă la inundații din cauza lipsei de infrastructură și a defrișărilor. Un dig avariat și un sistem de drenaj inadecvat au dus la inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv a unor câmpuri de orez vitale, potrivit presei de stat nord-coreene.

Kim a dat ordin să îi “pedepsească sever” pe cei responsabili, potrivit KCNA.

În vizita de săptămâna trecută la terenurile agricole inundate din comitatul estic Anbyon, Kim a mustrat deja autoritățile locale. El a lăudat însă acum câteva zile armata pentru că a ajutat la salvarea culturilor din provincia Kangwon.

Premierul “a lăsat munca de reconstrucție aproape în întregime în seama armatei”, a declarat atunci Kim, potrivit KCNA.

O “remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă”, spune Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong. Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a acuzat Phenianul că a cheltuit masiv pentru programul său de arme nucleare, în timp ce populația sa duce lipsă de bunuri de primă necesitate.

Țara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, estimările variind de la sute de mii la milioane de victime.

Potrivit agenției de informații de la Seul, economia Coreei de Nord se află într-un “cerc vicios”, cu o creștere negativă între 2020 și 2022, iar PIB-ul a fost în 2022 cu 12% mai mic față de 2016.

Informațiile furnizate de KCNA arată că problemele alimentare s-au agravat în țară, a declarat An Chan-il, un transfug devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii privind Coreea de Nord.

“Trebuie să se găsească un țap ispășitor pentru furia poporului înfometat”, a declarat el pentru AFP, estimând că premierul va fi în curând demis sau chiar pedepsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *